Κάπου στο Τέξας

Κάπου στο Τέξας

Ένα (ακόμα) βίντεο που αποτυπώνει ένα (ακόμα) περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ –ευτυχώς όχι θανάσιμης- και ορμώμενης, κατά τα φαινόμενα, από ρατσιστικά κίνητρα έγινε viral τις τελευταίες μέρες –το βίντεο ανέβηκε, βεβαίως, στο YouTube και μέσα σε τέσσερις μέρες έχει ξεπεράσει τις 10 εκατομμύρια θεάσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο έπεσαν πάνω στο θέμα (δειγματοληπτικά, ένα ρεπορτάζ από την «Huffington Post» είναι εδώ ενώ ένα ακόμα από τον βρετανικό «Guardian», εδώ) και ο θόρυβος είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση των τοπικών δημοτικών αρχών και την προσωρινή απομάκρυνση του πρωταγωνιστή υπαρχιφύλακα.

Καθώς το θέμα δεν είχε θύματα –εκτός ίσως από μερικούς τρομοκρατημένους έφηβους- πιθανότατα θα εκπνεύσει εντός των προσεχών ημερών. Όμως δε χάνει το ενδιαφέρον του καθώς εικονογραφεί για μια (ακόμα) φορά και με τον γλαφυρότερο τρόπο, πόσο διαφορετική είναι η εποχή που ζούμε από τις προηγούμενες. Ένα περιστατικό που πριν από 20 χρόνια δε θα είχε ξεφύγει από τα όρια της γειτονιάς στην οποία έλαβε χώρα, έγινε διεθνής είδηση και οδήγησε στην τιμωρία, έστω και προσωρινή του ενόχου –συγνώμη για την προκατειλημμένη άποψη όμως η συμπεριφορά του υπαρχιφύλακα απέναντι σε εμφανώς άοπλους εφήβους, ήταν επιεικώς υπερβολική και σίγουρα άξια, αν μη τι άλλο, επίπληξης.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αστυνομική διεύθυνση μιας μικρής πόλης του Τέξας (το Μακίνεϊ που υπήρξε η σκηνή του μικρού αυτού δράματος έχει πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους) επίσης χρησιμοποίησε το Δίκτυο για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της: το σχετικό ποστ στη σελίδα της στο Facebook έχει αυτή τη στιγμή 2670 shares και 12.783 σχόλια. Και παρότι το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων είναι θόρυβος (για το Facebook πρόκειται), και μόνο το γεγονός ότι η σελίδα υπάρχει και ότι μερικές χιλιάδες άνθρωποι διάβασαν την ανακοίνωση και μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν έχει σημασία.

Έχω γράψει επανειλημμένα ότι αντιμετωπίζω το θέμα της «δημοσιογραφίας των πολιτών» με σκεπτικισμό –αναμφίβολα η άποψή μου είναι απότοκο μιας νοοτροπίας άλλης εποχής σχετικά με την ευθύνη που έχει κάποιος όταν αναλαμβάνει να ενημερώσει το κοινό. Το συγκεκριμένο περιστατικό ωστόσο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που λειτουργούν ως επιχειρήματα υπέρ της: εν αρχή ην μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα (το βίντεο είναι αρκετά μεγάλο –περί τα 7 λεπτά- ώστε να μην αφήνει πολλά περιθώρια για παρεξηγήσεις), ακολουθεί ένας διάλογος με πολλά μέρη και το τελικό αποτέλεσμα είναι, αν μη τι άλλο, μια έρευνα από τις δημοτικές και αστυνομικές αρχές. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το πόρισμά της, το θέμα δεν κουκουλώθηκε και δεν μπήκε στο συρτάρι όπως θα συνέβαινε παλιότερα.

 

SOCIAL MEDIA,WEB,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home