Ναι, Google +. Αλλά γιατί;

Ναι, Google +. Αλλά γιατί;

Έναν προβληματισμό και του γράφοντος, εξέθεσε προ ημερών στο Register ο Ματ Άσεϊ, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στον χώρο του Open Source και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Open Source Initiative. Ο προβληματισμός αναφερόταν στο Google + και στην επιτυχία του, τωρινή και μελλοντική και επικεντρωνόταν σε ένα ευρύτερο πρόβλημα που μαστίζει τόσο τον κόσμο της τεχνολογίας, όσο και άλλους εξειδικευμένους κόσμους. Και η ουσία του είναι: αυτό που οι φανατικοί της τεχνολογίας θεωρούν τεχνικά αρτιότερο δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτό που θα ακολουθήσει η ευρύτερη αγορά.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα είναι τα Windows της Microsoft και το Linux: όλοι όσοι έχουν κάποια κάπως καλύτερη σχέση με τους υπολογιστές και έχουν χρησιμοποιήσει και τα δύο λειτουργικά, ξέρουν πολύ καλά ότι το Linux είναι μια πολύ καλύτερη πρόταση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων ενός PC. Όμως, και παρότι η γνώση αυτή υπήρχε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν οι διάφορες εκδόσεις του Linux άρχισαν να κυκλοφορούν κατά κόρον και να υιοθετούνται από διάφορους φορείς, σήμερα, σχεδόν ακριβώς είκοσι χρόνια από τη γέννηση του Linux, η συντριπτική πλειονότητα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα «υποδεέστερα» Windows.

Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι είναι πλάσματα δεσμευμένα από τις συνήθειές τους, επειδή οι μηχανισμοί του μάρκετινγκ είναι πιο αποτελεσματικοί από όσο θέλουμε να πιστεύουμε και επειδή κάθε ανθρώπινη ομάδα (πέρα από ένα σκληροπυρηνικό 10% που θα κινηθεί αντισυμβατικά) έχει απαιτήσεις πολύ χαμηλές· προσωπική άποψη του γράφοντος είναι ότι ακόμα και αν μια Ferrari κόστιζε όσο ένα Volkswagen Golf, πολύ λίγος κόσμος θα την αγόραζε ή αν την αγόραζε θα την πούλαγε πολύ σύντομα. Πολύ λίγοι πραγματικά χρειαζόμαστε μια Ferrari ή είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει μια Ferrari –και αυτή είναι η απλή, καθημερινή αλήθεια.

Κάτι ανάλογο σκέφτομαι ότι μπορεί να ισχύει και με το Google +: ο περισσότερος κόσμος είναι ευχαριστημένος με το Facebook και αυτή είναι η απλή καθημερινή αλήθεια. Μπορεί όλοι όσοι ασχολούμαστε λίγο παραπάνω να ανακαλύπτουμε σ’ αυτό ένα σωρό πράγματα που δε μας αρέσουν ή που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα ή που θα έπρεπε να αλλάξουν, όμως στην πραγματικότητα, πολύ λίγος κόσμος ασχολείται με τα θέματα αυτά. Και το ερώτημα για το Google + είναι: οι πιο φανατικοί του Ίντερνετ έχουν σπεύσει να το υιοθετήσουν και μάλιστα να ταχθούν και... ιδεολογικά υπέρ του ως αντίπαλου δέους στο «κακό» Facebook. Όμως ο πληθυσμός του Ίντερνετ δεν είναι πια οι εκατοντάδες χιλιάδες των τεχνολογικά υπέρ-μορφωμένων. Είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια των τεχνολογικά ημιμαθών που απλώς «θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους» (ή την πλάκα τους).

Έχουν λόγο όλοι αυτοί να προσθέσουν το Google + στους μόνιμους προορισμούς τους; Είναι τόσο ισχυροί οι μηχανισμοί προώθησης της Google ώστε η μεγάλη πλειονότητα να αποφασίσει να εγκαταλείψει το Facebook (και όλους της τους φίλους) και να μετακομίσει εκεί; Γιατί αν το επιχείρημα είναι οι καλύτερες ενσωματώσεις με το συνολικότερο online περιβάλλον της εταιρείας ή γενικότερα τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, ίσως το ανώτατο όριο χρηστών του Google + να μην είναι πολύ πάνω αυτό που είναι σήμερα...

 

GOOGLE PLUS,SOCIAL MEDIA,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home