Μια (όχι και τόσο) έξυπνη ιδέα

Το βραβείο για την τεχνολογική ανοησία του 2017 πάει στο έξυπνο προφυλακτικό.

Μια (όχι και τόσο) έξυπνη ιδέα

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα έγραφα κάτι σχετικά με τη μεγαλύτερη τεχνολογική ανοησία που άκουσα το 2017 και παρότι οι υποψήφιοι ήταν πολλοί, δύο ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Ο πρώτος ήταν, βεβαίως η Juicero και ο απολύτως άχρηστος αποχυμωτής (που στην πραγματικότητα απλώς πίεζε μια σακούλα με χυμό) της των 700 δολαρίων όμως γι αυτή γράψαμε κατά κόρον οπότε νομίζω ότι μπορούμε να την αφήσουμε να εκπνεύσει εν ειρήνη. Και ο δεύτερος ήταν το i.Con Smart Condom από τη βρετανική εταιρεία British Condoms -για όποιον έχει τόσο ανεπαρκή αγγλικά, πρόκειται για ένα έξυπνο προφυλακτικό.

Δηλαδή περίπου: όπως σχολίασαν διάφοροι, σχετικοί και άσχετοι πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν δακτύλιο ανάλογης λογικής με το Fitbit που τοποθετείται γύρω από το μέλος που εύκολα φαντάζεται  κανείς (και που δεν είναι ο καρπός του χεριού) και που καταγράφει διάφορα στατιστικά σχετικά τόσο με το ίδιο το μέλος (περιφέρεια, θερμοκρασία κ.α.), όσο και με τον τρόπο χρήσης του (ταχύτητα, διεισδυτικότητα, θερμίδες που κάηκαν, στάσεις κ.α.). Όλα αυτά με τη χρήση ενός νάνο-τσιπ και αισθητήρων που θα συλλέγουν πληροφορίες και θα τις στέλνουν μέσω Bluetooth σε μια εφαρμογή και, βεβαίως, στο σύννεφο ώστε να υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του θέματος.

Και ναι, μένω άφωνος! Αν εξαιρέσει κανείς ανθρώπους με προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ένα εξάρτημα όπως το i.Con Smart Condom ακούγεται σαν ιδιαίτερα κακή ιδέα, τόσο ως προς την ανταπόκριση που θα βρει από τον/την σύντροφο του χρήστη του όσο και ως προς το πώς θα λειτουργήσει για τον ίδιο τον χρήστη. Η διάδοση της πορνογραφίας έχει δείξει πόσο υστερικοί γίνονται οι άνθρωποι με μερικά μέρη της ανατομίας τους, όταν τα συγκρίνουν με τα ανάλογα των πορνοστάρ –το i.Con Smart Condom υπόσχεται να συμβάλει στη μεγέθυνση της υστερίας αυτής, κάνοντας ακόμα και την ένταση των διεισδύσεων, αντικείμενο ανταγωνισμού.

Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι το  i.Con Smart Condom είναι κάτι που προέκυψε επειδή η τεχνολογία που επιτρέπει την ύπαρξή του είναι πια διαθέσιμη και επειδή τα στελέχη όλων (και εδώ αποδεικνύεται ότι το “όλων” είναι κυριολεκτικό!) των εταιρειών αισθάνονται την ανάγκη να δείξουν στα αφεντικά τους ότι σκέφτονται καινοτόμες ιδέες. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω και τη βαθύτερη ανάγκη πολλών ανθρώπων να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, ακόμα και σε ένα τόσο προσωπικό θέμα –ή ίσως, ειδικά σε ένα τόσο προσωπικό θέμα; Αν και γενικά αποφεύγω τις προβλέψεις σε ό,τι σχετίζεται με τον κόσμο της τεχνολογίας, θα ρισκάρω μία για τη συγκεκριμένη συσκευή: το μέλλον της μου φαίνεται ιδιαίτερα αμφίβολο. Οι άνθρωποι με ανασφάλειες γύρω από το σεξ είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι υποθέτει κανείς ακούγοντας συζητήσεις μεταξύ (κυρίως) αντρών στα διάφορα καφέ και το i.Con Smart Condom υπόσχεται να τις φέρει σε κοινή θέα...

2017,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home