Αχ και να είχαμε κανάλια πολλά

Αχ και να είχαμε κανάλια πολλά

“Στις έξι η ώρα θα δούμε τη Λάσι, αργότερα έχει παιχνίδια πολλά. κοιμάται ο πατέρας και τον Κότζακ θα χάσει, αχ και να είχαμε κανάλια πολλά” τραγουδούσε το μακρινότατο 1978 ο Χάρι Κλιν, σχολιάζοντας το τηλεοπτικό δίπολο των κρατικών ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ εκείνης της εποχής. Πολλά χρόνια μετά ένα άλλο τραγούδι, με εντελώς άλλη αφετηρία και από μια χώρα με μεγαλύτερη παράδοση στα ΜΜΕ και τα οπτικοακουστικά χρόνια, θα παρατηρήσει πως δεν έχει σημασία ο αριθμός των καναλιών. Να, 57 κανάλια και όμως δεν έχει τίποτα να δεις.

Πίσω στα δικά μας. Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει Ευρωπαία, να πλησιάσει τους νέους της εταίρους, αυτούς που έδειξε η τηλεόραση να υπογράφουν τη συνθήκη ένταξης στην ΕΟΚ.

Τα καρότσια και οι πάγκοι της Ομόνοιας με τις πειρατικές κασέτες με τις τότε μουσικές επιτυχίες είναι το αντίστοιχο των σημερινών torrents και η νεολαία έρχεται σε επαφή με την ξένη μουσική είτε μέσω των λιγοστών εκπομπών του κρατικού ραδιοφώνου (με εμβληματικότερη εκπομπή εκείνη του Γιάννη Πετρίδη στο Α’ Πρόγραμμα), είτε μέσω του σταθμού της αμερικανικής Βάσης είτε μέσω πειρατικών σταθμών, η συχνότητα εκπομπής των οποίων γινόταν γνωστή από στόμα σε στόμα.

Και η τηλεόραση; Στην κρατική τηλεόραση μια γενιά θα μεγαλώσει με τα σίριαλ που βασίστηκαν στην πεζογραφία του Γρηγόρη Ξενόπουλου ή στα σενάρια του Νίκου Φώσκολου. Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος, που εκείνη την εποχή, φτάνει δεν φτάνει τις 6 ώρες ημερησίως, καλύπτεται από παραγωγές όπως το Λούνα Παρκ, που συνδύαζε το τηλεπαιχνίδι με μικρής διάρκειας κωμικά στιγμιότυπα με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. 

Και μετά; Η δεκαετία του ’80, δεκαετία ΠΑΣΟΚ βεβαίως, θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της και στην τηλεόραση. Όμως για ένα μεγάλο διάστημα σε εκείνη τη δεκαετία η τηλεόραση θα χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο πέρα από την προβολή του προγράμματος της ΕΡΤ. Το βίντεο σαρώνει τα πάντα και δημιουργεί την ανάγκη για τη δημιουργία ενός παράλληλου σύμπαντος περιεχομένου, αυτού που μάθαμε να περιγράφουμε ως “βιντεοταινίες”. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει και ένα βίντεο-κλαμπ, περίπου όπως 15 χρόνια πίσω σε κάθε γωνία υπήρχε και ένα σουβλατζίδικο ή ένα μικρό κατάστημα ρούχων και περίπου όπως 15 χρόνια μετά περίπου, κάθε οικοδομικό τετράγωνο θα έχει και μία Ανώνυμη Εταιρεία Λήψης Διαβίβασης Εντολών στην περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας.

Το βίντεο θα δημιουργήσει τους δικούς του ήρωες, τον Στάθη Ψάλτη, την Καίτη Φίνου, τον Σταμάτη Γαρδέλη και πολλούς άλλους, που θα κυριαρχήσουν και στην τηλεόραση. Η οποία τηλεόραση θα έρχεται τακτικά στο προσκήνιο για παράδειγμα εξαιτίας ενός αθλητικού γεγονότος που για την Ελλάδα θα αποκτήσει εμβληματικό χαρακτήρα.

Μέχρι που στο τέλος της δεκαετίας, η λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών θα αλλάξει ριζικά το τοπίο. Η Ελλάδα θα αγαπήσει τους Απαράδεκτους, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα λατρέψουν το Ρετιρέ (ένα σίριαλ που πολλά χρόνια αργότερα έμελλε να σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού, της περιόδου που η τηλεόραση πέφτει κατά κάποιον τρόπο σε λήθαργο). Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, θα δει την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ενός πολέμου και λίγα χρόνια αργότερα, κάποια βράδια θα κολλήσει με τους Μήτσους.

Είναι η περίοδος της απόλυτης κυριαρχίας της τηλεόρασης, η περίοδος που ο πολίτης που αισθάνεται αδικημένος δεν απειλεί να καλέσει την αστυνομία αλλά τα κανάλια. Αυτή η κυριαρχία δεν είναι πάντοτε για καλό, θα δούμε δημοσιογράφους σε ρόλο διαπραγματευτή με κακοποιούς, όπως θα δούμε και την παλίρροια των ριάλιτι, που πότε έρχεται και μας κατακλύζει με διάφορες μορφές και πότε τραβιέται μόνο και μόνο για να πάρει λίγη φόρα. Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, χρόνια μετά, η τηλεόραση θα μετατραπεί σε μια κλειδαρότρυπα και μετά σε αρένα.

Τώρα, έχουμε κανάλια πολλά. Αν συνυπολογίσεις και τις διαδικτυακές επιλογές ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ τα 57 που λέγαμε πιο πριν. Πολλά ωραία και λιγότερο ωραία πράγματα έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μας όλα αυτά τα χρόνια και σίγουρα αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Μόνο που σε αντίθεση με τις περιορισμένες επιλογές του 1978, ο θεατής έχει πια περισσότερη δύναμη στα χέρια του. Μακάρι να κάνει κάτι καλό με αυτή…

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home