Περί (αν)ορθογραφίας

Περί (αν)ορθογραφίας

Αν και η είδηση που έφερε μπροστά μου το Grammarly δημοσιεύτηκε στο Bloomberg πριν από δύο μήνες, δεν έγραψα κάτι γιατί ήθελα πρώτα να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή –στη συνέχεια, όπως είθισται να λέγεται “life happened” οπότε το πράγμα μπήκε στο ράφι μέχρι πριν από μερικές μέρες που αποφάσισα να το κατεβάσω, να δοκιμάσω το πλαγκίν που υπόσχεται να κάνει τον Chrome μου... τεχνητώς νοήμονα και να γράψω τις σκέψεις μου.

Οι οποίες συνοψίζονται σε ένα απολύτως σαφές “Μπα!” Η εφαρμογή δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από το ήδη υπάρχον σύστημα ελέγχου ορθογραφίας (γιατί περί αυτού πρόκειται) εκτός από ένα διαφορετικό περιβάλλον/interface και αυτό όπως ξέρουμε όλοι είναι θέμα γούστου και συνήθειας. Θεωρητικώς η επί πληρωμή εκδοχή της περιέχει περισσότερες δυνατότητες όπως προτάσεις για ενίσχυση του λεξιλογίου του χρήστη και έλεγχο αντιγραφής που ελέγχει περισσότερες από 8 δις σελίδες (αυτό θα ήθελα πραγματικά να δω πώς λειτουργεί!) όμως δεν έχει και τόσο νόημα καθώς ο ορθογράφος του Chrome είναι δωρεάν οπότε η σύγκριση θα ήταν μεταξύ ανόμοιων πραγμάτων.

Εν ολίγοις βλέπω ένα εργαλείο το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχει ως μέρος άλλων, μεγαλύτερων πακέτων λογισμικού να πλασάρεται σαν κάτι μόνο του και διαφορετικό και ως τέτοιο, να χρηματοδοτείται με 110 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες VC όπως οι  General Catalyst, Breyer Capital, IVP, SignalFire και Spark Capital. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που κάνει έμπειρους αναλυτές (όπως θεωρούμε εξ ορισμού ότι διαθέτουν τέτοια ονόματα) να πιστεύουν ότι μια εταιρεία που βγάζει ένα τέτοιο προϊόν το οποίο υπάρχει ήδη και δη σε πολύ καλύτερη εκδοχή αξίζει μια τέτοια επένδυση.

Ίσως να είναι αυτό που λέει η Κριστίνα Ουόρεν στο “Gizmodo”: η αγορά έχει ντοπάρει τόσο πολύ τους επενδυτές (και τον εαυτό της) με οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη που ό,τι εμφανίζεται υποστηρίζοντας κάποια σχέση με αυτή, θεωρείται αυτόματα υποψήφιο για μεγάλα πράγματα. Κανείς άραγε δε συνειδητοποιεί ότι υπάρχει λόγος που τα μεγαλύτερα επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης τα έχουμε δει από εταιρείες-κολοσσούς που μπορούν να διαθέσουν και τον υλικό εξοπλισμό και την ανθρωποδύναμη που χρειάζεται για να τα πετύχουν;

Ακόμα περισσότερο (και πιο προσωπικά) που το Grammarly πήρε τόσα λεφτά γι αυτό το αντικείμενο: προφανώς χρησιμοποιώ προγράμματα ορθογραφίας και στο Δίκτυο και στον επεξεργαστή κειμένου μου γιατί, καίτοι χωρίς πρόβλημα ορθογραφίας, μερικές φορές η χρονική πίεση της δουλειάς αυτής φέρνει, αν μη τι άλλο, λάθη βιασύνης. Όμως οι πραγματικά απαιτητικές δουλειές και στο γράψιμο και στη μετάφραση περνούν από επαγγελματίες διορθωτές τους οποίους, ακόμα, καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει να υποκαταστήσει ούτε στο ελάχιστο. Συνεπώς, προγράμματα όπως το  Grammarly βασικά υπάρχουν για να συμμαζέψουν τα καθημερινά λάθη των απλών ανθρώπων –αν για κάτι τέτοιο χρειάζεται “τεχνητή νοημοσύνη” πιο ευφυής από τα υπάρχοντα προγράμματα, σημαίνει ότι το πρόβλημα ορθογραφίας των περισσότερων εξ ημών είναι πολύ, πολύ μεγάλο...

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ARTIFICIAL INTELLIGENCE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home