Υπηρεσίες αντικοινωνικής δικτύωσης

Υπηρεσίες αντικοινωνικής δικτύωσης

Πρόκειται για ένα από τα πιο αστεία (και από κοινωνιολογική και ανθρωπολογική άποψη ενδιαφέροντα) πειράματα που έχουν γίνει τελευταία –η άποψη δεν είναι μόνο δική μου, απόδειξη ότι έχουν αναφερθεί σ’ αυτό πάρα πολλά ΜΜΕ, τόσο του χώρου όσο και εκτός, αν και βεβαίως και μόνο η πρωτοτυπία θα αρκούσε για να του δώσει αυτό που ένας Αμερικανός θα αποκαλούσε “newsworthiness” (“ειδησεογραφική αξία” όμως το αμερικανικό έχει ορισμένες αρμονικές έλλειψης σοβαρότητας που χάνονται στη μετάφραση).

Στην καρδιά του πειράματος βρίσκεται η εφαρμογή (για iOS και, κάποια στιγμή μάλλον και για Android) που λέγεται “Binky” η οποία είναι ένα ακόμα κοινωνικό δίκτυο με ποστ με φωτογραφίες τα οποία μπορεί κανείς να δει κάνοντας σκρολ, και στα οποία μπορεί να αντιδράσει θετικά, να κάνει share κ.λπ. Αυτό που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι δεν είναι πραγματική: δεν υπάρχει δίκτυο, πέρα από τα like δε γίνονται σχόλια αλλά όταν ο χρήστης ξεκινάει να γράφει εμφανίζονται προκατασκευασμένες φράσεις τις οποίες δεν διαβάζουν οι άλλοι χρήστες του Binky και δεν μπορούν να γίνουν νέα ποστ πέρα από αυτά που έχει βάλει η ίδια η εταιρεία.

Οπότε τι προσφέρει; Αυτό που έγραψα παραπάνω: τη δυνατότητα να κάνει κανείς σκρολ σε φωτογραφίες που έχει ανεβάσει κάποιος άλλος, να διαβάσει σχόλια και να κάνει like –ακούγεται χαζό; Είναι, όμως αυτό που θέλει να πει ο... δημιουργός του, ο Νταν Κουρτζ (και που το λέει στο “Techcrunch”) είναι ότι πολύ συχνά, αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε και στα κανονικά κοινωνικά δίκτυα. Είμαστε όλοι στ’ αλήθεια τόσο δραστήριοι στο Facebook, το Twitter ή το Instagram; Ή απλώς έχουμε συνηθίσει να ανοίγουμε το τηλέφωνό μας και να χαζεύουμε (με τη μεταφορική και, τελικά, την κυριολεκτική) έννοια του όρου το περιεχόμενο που έχει βάλει κάποιος άλλος;

 

Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης δεν εφηύραν βεβαίως το “lurking”: η δευτερεύουσα (ή πιο σωστά, τριτεύουσα) αυτή σημασία της λέξης που ουσιαστικά σημαίνει “παραμονεύω” ή “ενεδρεύω” έχει ταυτιστεί τόσο με την παθητική συμπεριφορά στο Δίκτυο που έχει περάσει ακόμα και στα μεγάλα λεξικά της αγγλικής γλώσσας όπως το Merriam Webster ή το Oxford. Αυτό που σατιρίζει ο κ. Κουρτζ είναι η πανταχού παρουσία της τακτικής αυτής, η οποία χάρη στα κοινωνικά δίκτυα και τα κινητά έχει εξαπλωθεί πάρα, πάρα πολύ. Και παρότι αμφιβάλω αν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα πιάσουν το αστείο και που θα κατεβάσουν την εφαρμογή (ή που αν την κατεβάσουν, θα τη χρησιμοποιήσουν παρά πάνω από μερικά λεπτά), η παρατήρησή του σχετικά με τη συμπεριφορά μας ονλάιν δεν παύει να είναι ακριβής.

BINKY,SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home