Τι μπορείς να κάνεις με 3 τρισ. δολάρια;

Τι μπορείς να κάνεις με 3 τρισ. δολάρια;

Για την ακρίβεια, 2,9 τρις δολάρια. Τόση είναι, σύμφωνα με τον “Economist” η συνδυασμένη αξία των μεγάλων πέντε του Δικτύου (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft). Και ναι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αξία που είχαν ποτέ πέντε εταιρείες στην ιστορία –όχι την ιστορία της τεχνολογίας, αλλά την ανθρώπινη ιστορία γενικότερα. Και παρότι τα συνδυασμένα κέρδη τους είναι στην τάξω των 100 δις, ο αριθμός αυτός νομοτελειακά θα ανέβει –το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές που το θέλουν σχεδόν να διπλασιάζεται ως το 2020.

Καθώς το κείμενο δημοσιεύεται σε ένα Μέσο που ειδικεύεται στο χρήμα, το βασικό του σημείο είναι η ρευστότητα των γιγάντων του Internet: οι εταιρείες αυτές έχουν καθαρά, πεντακάθαρα 330 δις δολάρια στα συρτάρια τους, περισσότερα από όσα είχαν οι γίγαντες της τεχνολογίας της προηγούμενης γενιάς (π.χ. η πεντάδα Cisco, Intel, Oracle, Qualcomm και Texas Instruments). Και με δεδομένη την άνοδο που ανέφερα παραπάνω, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και αυτό το ποσό, φτάνοντας τα 680 δις ως το 2020 –όποιος αμφιβάλλει, ας δει πόσο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας έχουν οι Google και Facebook ήδη.

Και εύλογα γεννάται το ερώτημα “τι θα τα κάνουν;” Τα ποσά αυτά είναι τόσο μεγάλα που καλύπτουν κάθε πιθανή αστοχία, κάθε πιθανή εξαγορά, κάθε πιθανή επένδυση ή αναβάθμιση, κάθε πιθανή αλλαγή πολιτικής και απόδοση μεγάλων μερισμάτων (κάτι που προς το παρόν δεν κάνει καμία τους), κάθε πιθανή φορολογική μεταρρύθμιση (ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους οφείλεται στον τρόπο που αποφεύγουν τη φορολόγηση, ειδικά εντός ΗΠΑ) και κάθε πιθανό σκαμπανέβασμα της αγοράς. Με μόνη πιθανή περίπτωση να καταργηθεί γενικώς το Internet, τα χρήματά τους τους φτάνουν για να αντιμετωπίσουν τα πάντα.

Αν οι αναλυτές του “Economist” δεν μπορούν να βρουν μια εύλογη δικαιολογία για τη συσσώρευση ενός τέτοιου ιστορικού κεφαλαίου, θα ήταν επιεικώς αλαζονικό να υποστηρίξω ότι μπορώ εγώ. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να καταθέσω ότι ίσως η απάντηση να είναι απλώς “επειδή μπορούν”. Ένας λόγος που εταιρείες όπως η Μεγάλη Πεντάδα έχουν πρόσβαση σε τόσα χρήματα είναι επειδή οι αλλαγές του καπιταλισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε αγορές με μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων εποχών. Το iPhone, τα Windows ή οι υπηρεσίες της Google, της Facebook και της Amazon απευθύνονται σε δισεκατομμύρια ανθρώπων –ειδικά οι τελευταίες και κυριολεκτικά- και κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στα ανθρώπινα χρονικά. Πού θα πάνε –και θα πάμε- από το σημείο αυτό και μετά, είναι κάτι που θα το δείξει η ιστορία.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home