Το πρόβλημα δεν είναι ο αγγελιοφόρος

Το πρόβλημα δεν είναι ο αγγελιοφόρος

Είναι ένα από τα πιο ψύχραιμα άρθρα που έχω διαβάσει πρόσφατα με θέμα την Κελιάν Κόνγουεϊ, βοηθό του προέδρου των ΗΠΑ, διευθύντρια της προεκλογικής του εκστρατείας και ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του Λευκού Οίκου. Όπως σίγουρα πρόσεξαν όλοι όσοι έχουν έστω και την ελάχιστη επαφή με τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ στα social media τους, η κ. Κόνγουεϊ είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην εκπομπή “The Bergen Record” ότι μπορεί κανείς να παρακολουθείται μέσω μιας κάμερας στον φούρνο μικροκυμάτων του – η ερώτηση σχετιζόταν με τους ισχυρισμούς του αφεντικού της ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα τον παρακολουθούσε.

Βεβαίως τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά και ιδιαίτερα οι πολέμιοι της κυβέρνησης Τραμπ είχαν την τιμητική τους εστιάζοντας τα πυρά τους στην άγνοια της γύρω από την τεχνολογία. Και δικαίως: για άνθρωπος που βρίσκεται στον στενότερο κύκλο με κέντρο τον ισχυρότερο ηγέτη του κόσμου, η 50χρονη διδάκτωρ της νομικής και πρώην δημοσκόπος δείχνει να μην έχει ακριβώς συναίσθηση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει κάθε συσκευή που έχει στο σπίτι της. Από το σημείο αυτό ως το σημείο της επιβεβαίωσης των λεγομένων του κ. Τραμπ, η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

Εδώ όμως έρχεται αυτό που σχολιάζει ο Ντέιμον Μπέρις, ένας από τους πιο έμπειρους συνεργάτες του “Mashable” και της “Huffington Post”: ναι, η  Κελιάν Κόνγουεϊ μάλλον αγνοεί πολλά περί τεχνολογίας και όντως μάλλον δε θα έπρεπε. Όμως σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι προσπαθούν να κάνουν το “Internet of Things” πραγματικότητα και όταν ένα από τα βασικά προβλήματα της διασύνδεσης των πάντων είναι η μεταφορά προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, ο πυρήνας του προβληματισμού της συμβούλου του αμερικανού προέδρου δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας –διάβολε, εγώ ο ίδιος έγραφα πριν από μια εβδομάδα για δονητές που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά ΟΚ, για δονητές που κάνουν και αυτή τη δουλειά.

Όπως επίσης σημειώνει ο ίδιος σχολιαστής, μια εβδομάδα πριν από το ατόπημα της κ. Κόνγουεϊ, όλα τα ΜΜΕ της αγοράς (μεταξύ των οποίων και το ίδιο το “Mashable”) είχαν ως πρώτο τους θέμα τη μεγάλη διαρροή στο WikiLeaks της ψηφιακής εργαλειοθήκης της CIA και εκεί αναφερόταν μεταξύ άλλων η δυνατότητα μια τηλεόραση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συσκευή παρακολούθησης. Και παρότι επρόκειτο για συγκεκριμένα μοντέλα της Samsung και όχι για οποιαδήποτε τηλεόραση και από οποιονδήποτε, το γενικότερo ζήτημα δεν αλλάζει.

Κατανοώ πραγματικά γιατί κάποιοι προσπαθούν να βρουν αφορμές για να χτυπήσουν τον πρόεδρο Τραμπ και το επιτελείο του –και όχι μόνο λόγω υποκειμενικής επιβεβαίωσης. Όμως προκειμένου η κριτική να έχει αξία και να μην γλιστράει σε μεθόδους που οι ίδιοι επικριτές προσάπτουν στον κ. Τραμπ και στους ανθρώπους του, θα πρέπει να ξεκινάει από μια ψύχραιμη βάση. Κάθε τι που λέει η κ. Κόνγουεϊ δεν είναι εξ ορισμού λάθος επειδή το λέει εκείνη: ως γνωστόν, ακόμα και τα σταματημένα ρολόγια λένε δυο φορές την ημέρα τη σωστή ώρα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home