Ασχημα νέα από τους απέναντι

(τρεμοσβήνει η ουδετερότητα)

Deasy @ 15.01.2014
Ασχημα νέα από τους απέναντι

Η είδηση: Αμερικανικό δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις σχετικές αιτιάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επικοινωνιών (FCC) ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για κατάργηση μιας βασικής αρχής του Internet, της δικτυακής ουδετερότητας.

Τώρα μας ενδιαφέρει αυτό; Ναι και όχι. Οχι, διότι βρισκόμαστε στην Ε.Ε., ναι διότι λίγο πολύ όλες οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε ή θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον προέρχονται από κάποια αμερικανική εταιρεία.

Τι σημαίνει η απόφαση; Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες των ΗΠΑ μπορούν να συνάψουν συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου (εταιρείες διανομής μουσικής ή streaming ταινιών για παράδειγμα) προκειμένου οι δικές τους παραγωγές να φτάνουν ταχύτερα στους τελικούς πελάτες. Σε μια εφιαλτικότερη εκδοχή ο χρήστης μπορεί να υποχρεωθεί να πληρώνει περισσότερα για να έχει καλύτερη πρόσβαση στη μία ή την άλλη υπηρεσία. Παράδειγμα: αν εκεί στις ΗΠΑ θέλουν να βλέπουν με την καλύτερη δυνατή ποιότητα την υπηρεσία Neflix, πιθανόν να χρειαστεί το τελευταίο να καταβάλει κάποιο ποσό στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για το απαραίτητο bandwidth. Ως αποτέλεσμα, το Netflix ίσως χρειαστεί να ακριβύνει στον καταναλωτή το μηνιαίο πάγιό του, ώστε να "βγαίνει" το εμπορικό του μοντέλο.

Πώς έγινε αυτό πάλι: Η FCC έχει αποχαρακτηρίσει την ευρυζωνικότητα ως κοινή  υπηρεσία για όλες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, άρα οι εταιρείες μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους.

Διορθώνεται; Ναι, λένε εκείνοι που ξέρουν, αφού η FCC μπορεί να ξαναχαρακτηρίσει την ευρυζωνικότητα ως κοινή υπηρεσία. Το θέμα είναι αν θα το πράξει δεδομένου πως εκεί στις ΗΠΑ οι ομάδες πίεσης που ψιθυρίζουν δύο φωνήεντα στους Γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου είναι ισχυρότατες. Για να πάρεις μιαν ιδέα, δες τι γίνεται με την οπλοκατοχή και την πανίσχυρη NRA.

Με νοιάζει; Σε νοιάζει και σε κόφτει, η αρχή της δικτυακής ουδετερότητας ορίζει πως ο πάροχος (η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δηλαδή) δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις στο είδος των δεδομένων που διακινούνται στο δίκτυό της και από ή προς το Internet και να βάζει κάποια από αυτά στην "αριστερή λωρίδα "επειδή έτσι της αρέσει. 

Να ανησυχήσω δηλαδή; Να έχεις το νου σου, το θέμα θα έρθει και στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Μη νομίζεις πως επειδή ο ωκεανός δεν βρέχει τις ελληνικές ακτές δεν μας αγγίζει το ζήτημα.

Photo credit: flickr /  Fryderyk Supinski

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home