TEDx Athens 2011: η ανατροπή στη ζωή μας

Ο πολίτης αποκτά περισσότερο ενεργό ρόλο στην πολιτική, την οικονομία αλλά και τις τέχνες

TEDx Athens 2011: η ανατροπή στη ζωή μας

Από μία εκδήλωση -ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε- που έχει ως τίτλο “Η Τέχνη της Ανατροπής”- εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου κριτικής περιμένεις -και αυτή είναι η αλήθεια- πολλά. Το TEDx Athens 2011 κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες χάρη τόσο στους πολύ καλούς ομιλητές αλλά και στους διοργανωτές.

«Σταματήστε να μιλάτε και αρχίστε να κάνετε». Η ατάκα του 19χρονου Ρικάρντο Σόουζα από την Πορτογαλία ήταν μία από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές απόψεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού TEDx Athens που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου. Ο χώρος ήταν κυριολεκτικά κατάμεστος από 1100 άτομα, με τα εισιτήρια να έχουν ξεπουληθεί προ πολλού, τα παράπονα απ’ όσους έμειναν απ’ έξω πολλά και ακόμη περισσότερα τα περιστατικά όπου κάποιο “επώνυμοι” με το έτσι θέλω ήθελαν να μπουν μέσα. Όπως υπήρχαν και επώνυμοι που είχαν πάρει το εισιτήριο όταν έπρεπε και βρέθηκαν εκεί.

Μηνύματα υπάρχουν πολλά. Αυτό που έμεινε σε πολλούς από εμάς ήταν ότι οι πολίτες έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο και καλούνται να εμπλακούν πολύ περισσότερα στα κοινά. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την πολιτική αλλά και για τις τέχνες, ακόμη και για την οικονομία.

Η ομιλία του Τζο Τρίπι, ενός από τους πιο γνωστούς συμβούλους πολιτικής επικοινωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, αναμενόταν ως ένα από τα highlights. Και ήταν όσον αφορά το περιεχόμενο της, καθώς ο κ. Τρίπι μίλησε για την εποχή όπου οι πολίτες είναι εκείνοι που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και ιδίως του Internet προκειμένου να αλλάξουν την επικοινωνία. “Μέχρι τώρα, αυτοί που είχαν χρήματα και εξουσία έλεγχαν τα μέσα και η επικοινωνία ήταν μονόδρομη. Τώρα αυτό αλλάζει και οι ισχυροί δεν το καταλαβαίνουν” σημείωσε ο κ. Τρίπι, ο οποίος έκανε διαρκώς λόγο για μία μάχη μεταξύ του Γολιάθ (σ.σ. εννοούσε τους πλούσιους και ισχυρούς) και του στρατού από Δαϋίδ, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του Γκλεν Λόουρι, διευθυντή του διάσημου Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (ΜΟΜΑ), ο οποίος υποστήριξε ότι οι πολίτες αρχίζουν να εμπλέκονται περισσότερο στα δρώμενα ενός μουσείου, διαμορφώνοντας μία νέα, και βελτιωμένη εμπειρία.
Αρκετοί από τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες ομιλητές έδωσαν έμφαση στο ότι θα πρέπει όλοι μας να κυνηγάμε τις ιδέες μας και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. «Εισερχόμαστε στην εποχή των ιδέων» σημείωσε ο μόλις 16 ετών, Κλέμενς Γκούπταρα από την Ινδία, και εννοούσε ότι πλέον αυτό που έχει σημασία είναι η ιδέα εκείνη που θα φέρει ανατροπή στα υπάρχοντα δεδομένα και το στάτους κβο. Κάτι που τόνισαν και αρκετοί άλλοι ομιλητές όπως ο Τζουλιάνο Τουμπίνο, διευθυντής καινοτομίας της Microsoft, ο οποίος έκανε λόγο για την ανατρεπτική καινοτομία και για μία «επανεκκίνηση» της οικονομίας όπου οι νέες επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και αλλάζουν τα δεδομένα.

Για ανατροπή στην επικοινωνία, μίλησε ο Ρόρι Σάντερλαντ, αντιπρόεδρος της Ogilvy, ο οποίος επεσήμανε ότι η εντύπωση που υπάρχει στον άνθρωπο επηρεάζουν τις αποφάσεις του σε όλα τα επίπεδα και πόσο σημαντικό είναι αυτό και για το χώρο της οικονομίας.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και μέλους της ομάδας που κατέρριψε τη Θεωρία των Παιγνίων, ο οποίος υποστήριξε ότι πολύ απλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μαθηματικό μοντέλο –όπως νομίζαμε στο παρελθόν- που να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην οικονομία.

Παράλληλα με τις 23 ομιλίες, το ΤΕDxAthens περιέλαβε μία σειρά από δραστηριότητες και workshops καλύπτοντας μια σειρά θεμάτων από τη γαστρονομία μέχρι την τεχνολογία, παρουσιάζοντας πως η ανατρεπτικότητα, η φαντασία και οι πρωτοπόρες ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε τομέα. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του διαγωνισμού TEDxAthens Challenge, μιας νέας δράσης που εγκαινίασε φέτος το ΤΕDxAthens, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει αξιόλογες πρωτοβουλίες από το χώρο της παιδείας και της μάθησης.

 

Δέκα σημειώσεις από το φετινό TEDx Athens 2011

1. Η έναρξη της εκδήλωσης με όλα τα video μηνύματα από άλλα TEDx μάλλον κούρασε. Ήταν και αρκετά πρωί.

2. Πολύ ουρά είχε στα γκισέ για την παραλαβή των εισιτηρίων, παρά το γεγονός ότι ήταν ανοικτά δύο ώρες πριν την έναρξη. Είμαστε της τελευταίας στιγμής οι Έλληνες.

3. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ενότητα με τα 3 μέλη της από την Εθνική Γυναικών Υδατοσφαίρισης. Η Α. Ασημάκη πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά να πάει για πολιτικός.

4. Τη μεγαλύτερη αίσθηση από τους ομιλητές την προκάλεσε ο Γιώργοες Κουρούνης, ο Ελληνοκαναδός που κυνηγά τυφώνες. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον ζήλεψαν.

5. Η λέξη “όνειρο” ακούστηκε πολλές φορές. Και ακόμη περισσότερο ακούστηκε η προτροπή “πραγματοποιήστε τα όνειρα σας”. Καλή προτροπή δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

6. Προσωπικά, ενθουσιάστηκα με τον 19χρονο Ρικάρντο Σόουζα από την Πορτογαλία. Κάποια φίλη έγραψε στο Twitter “να κλείσουμε τις πόρτες για να μη φύγει”. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί της.

7. Ένα μεγάλο κομμάτι των πιο ενεργών χρηστών του ελληνικού Twitter ήταν στο Θέατρον. Αλλά, το να κάνεις tweet του τύπου “αν δεν είσαι στο Twitter, δεν έπρεπε να είσαι εδώ” όχι απλώς δεν είναι σωστό, αλλά κανονικά θα έπρεπε να ήταν λόγος να σε κάνουν unfollow όλοι όσοι σε ακολουθούν. Δηλαδή, αν δεν έχεις Twitter, δεν μπορείς να έχεις άποψη; Ουδέν περαιτέρω σχόλιο για την εν λόγω κυρία που είναι και μέλος ινστιτούτου.

8. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση για το χρήσιμο θέατρο από τον Πάρη Μέξη. Ένα θέατρο όπου θα υπάρχει εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα προετοιμασίας (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης) από τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Το project είναι ενδιαφέρον αλλά αν συμμετέχουν πάνω από 2-3.000 άτομα, τότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστεί μία θεατρική ομάδα. Αλλά, ίσως θα έπρεπε να το δοκιμάσουμε.

9. Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του Κ. Δασκαλάκη, αλλά όταν τελείωσε μείναμε με την μπουκιά στο στόμα. Γιατί περιμέναμε να πει την πρόταση του για να βγούμε από την κρίση. Δυστυχώς, δεν την είπε. Κρίμα, γιατί σε σχέση με όσα ακούμε από τους πολιτικούς μας περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε η δική του.

10. Ο καλύτερος παρουσιαστής -τουλάχιστον απ’ όσους κατάφερα να παρακολουθήσω- ήταν ο Ρόρι Σάδερλαντ. Αξίζει τον κόπο να βρείτε την ομιλία του από το φετινό TEDx Athens.

 

TEDX,TEDX ATHENS 2011,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home