Απόφαση-κόλαφος για την Uber στην Ευρώπη

Απόφαση-κόλαφος για την Uber στην Ευρώπη

Στη χειρότερη απόφαση που θα μπορούσε να λάβει για την Uber κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού κρίνει ότι πρόκειται για εταιρεία που εκτελεί μεταφορικό έργο και εκ του αποτελέσματος πρέπει να υπόκειται σε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη που λειτουργούν τα ταξί.

Πρόκειται για μια νομική υπόθεση που ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη, όπου η τοπική ένωση ταξί κατήγγειλε για αθέμιτο ανταγωνισμό την πρακτική της συνεργασίας της Uber με μη επαγγελματίες οδηγούς για την υπηρεσία Uber Pop, η οποία παραπέμφθηκε τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το τελευταίο με την απόφασή του δικαιώνει την ένωση ταξί αλλά και όλους τους αντίστοιχους φορείς που έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες καταγγελίες, καθώς δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της Uber ότι η υπηρεσία/εφαρμογή λειτουργεί ως ενδιάμεσος και κατ’ επέκταση θα έπρεπε να τυγχάνει παρόμοια ρύθμιση με εκείνη των online υπηρεσιών.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργεί η υπηρεσία της Uber υπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, οι οποίες λογικά θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή και με τις ισχυρές ενώσεις ταξί, που στην πλειοψηφία τους είναι αντίθετες με τη λειτουργία της. Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως και η ίδια η Uber να ήταν έτοιμη για την απόφαση του Δικαστηρίου και να έχει προετοιμάσει προτάσεις για το νέο πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργεί στο μέλλον.

 

Η διαφορά με το Beat

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά μόνο την υπηρεσία Uber Pop, μέσω της οποίας ιδιώτες μπορούν να καλέσουν μη επαγγελματίες οδηγούς, με ιδιωτικά αυτοκίνητα για την πραγματοποίηση μιας κούρσας, με το ανάλογο αντίτιμο. Με άλλα λόγια το Δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι καθολική, δηλαδή δεν λειτουργεί ως ενδιάμεσος, αφού αν εκλείψει η εφαρμογή σταματάει και η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας μεταφοράς.

Επομένως η απόφαση δεν ακουμπάει την υπηρεσία Uber Taxi αλλά και άλλες εφαρμογές εύρεσης ταξί, όπως το Beat, αφού σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εφαρμογή λειτουργεί ως ενδιάμεσος.

 

UPDATE 20/12 17:40

Με ανακοίνωσή του το Beat τοποθετείται για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σημειώνοντας τα παρακάτω:

Όπως αναμενόταν, τόσο η ουσία όσο και το τυπικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της UBER αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη εταιρεία. Με βάση το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση αναφέρει επί λέξει: «μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα διευκολύνεται έναντι αμοιβής η επικοινωνία μεταξύ μη επαγγελματιών οδηγών που χρησιμοποιούν δικό τους όχημα και ατόμων που επιθυμούν να μετακινηθούν εντός πόλης». Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι καμία αναλογία δεν υπάρχει μεταξύ της ΒΕΑΤ και της UBER και ο οποιοσδήποτε συσχετισμός γίνεται από άγνοια.

Η ΒΕΑΤ συνεργάζεται μόνο με επαγγελματίες και ήδη αδειοδοτημένους οδηγούς και επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ταξί) που υπόκεινται πλήρως στο θεσμικό και ελεγκτικό καθεστώς των αρμοδίων αρχών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγχυσης ή παρερμηνείας.

Η σημερινή απόφαση δεν αφορά, ούτε επηρεάζει στο ελάχιστο τις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει η εταιρεία μας- μόνο τις ενισχύει.   

UBER,ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,THE BEAT APP,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home