Απροθυμία του Λουξεμβούργου να διεκδικήσει φόρους από την Amazon

Deasy @ 18.12.2017
Απροθυμία του Λουξεμβούργου να διεκδικήσει φόρους από την Amazon

Το σύνολο των κατοίκων του Λουξεμβούργου είναι μόλις 500.000 και η Amazon απασχολεί περίπου 1.500 υπαλλήλους στη φορολογική έδρα της για τη διεθνή δραστηριότητά της, που διατηρεί στη συγκεκριμένη χώρα. Η αμερικάνικη εταιρεία αποτελεί λοιπόν έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε μια παρόμοια υπόθεση με εκείνη της Ιρλανδίας η οποία κλήθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να διεκδικήσει καθυστερούμενους φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ από την Apple, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη συγκεκριμένη χώρα, το Λουξεμβούργο επίσης έχει κληθεί από το ίδιο όργανο να εισπράξει 250 εκατομμύρια από την Amazon. Για τον ίδιο λόγο.

Για την ώρα δείχνει απρόθυμο, καθώς σε ανακοίνωση του Υπουργείο Οικονομικών της χώρας έγινε γνωστό ότι το Λουξεμβούργο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Λουξεμβούργο δεν θεωρεί ότι παρασχέθηκε ευνοϊκή φορολόγηση στην αμερικάνικη εταιρεία και κατ’ επέκταση δεν συμφωνεί με το πρόστιμο που πρέπει να διεκδικήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Λουξεμβούργο καταφεύγει σε αυτήν την τακτική, αφού και για αντίστοιχο πρόστιμο στη Fiat είχε επιλέξει το δρόμο της έφεσης. Δεν είναι επίσης η πρώτη χώρα που το κάνει, καθώς και η Ιρλανδία στην υπόθεση της Apple είχε επίσης ασκήσει έφεση.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home