Αλλάζει η φορολογική δομή του Facebook

Deasy @ 13.12.2017
Αλλάζει η φορολογική δομή του Facebook

Στην αναμόρφωση της φορολογικής του δομής προχωράει το Facebook, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο site της. Όπως αντιλαμβανόμαστε και όπως εμμέσως παραδέχεται το Facebook στην ανακοίνωση, η νέα δομή θα είναι σύμφωνη με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στο νέο καθεστώς που επεξεργάζεται θέλει οι πολυεθνικές εταιρείες (όπως το Facebook, η Google, η Amazon κ.α.) να φορολογούνται ξεχωριστά στις χώρες που παράγουν αξία (που πωλούνται τα προϊόντα και υπηρεσίες τους) και όχι σε συγκεκριμένη φορολογική έδρα για το σύνολο της Ευρωπαϊκής τους δραστηριότητας, π.χ. Δουβλίνο, όπου απολαμβάνουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Όπως λοιπόν αναφέρει το Facebook στην ανακοίνωσή του, η εταιρεία προχωράει σε «τοπική δομή», με τα διαφημιστικά έσοδα να καταγράφονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι στη διεθνή έδρα, το Δουβλίνο, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί ότι αυτή η μετάβαση θα κάνει πολύ πιο διαφανή τα πράγματα στις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα, το Facebook θα αρχίζει να εφαρμόζει τη νέα δομή μέσα στο 2018, με την ολοκλήρωσή της να εκτιμάται στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα διεθνή Μέσα που σχολιάζουν ότι η αλλαγή αυτή ενδεχομένως να μην έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις του Facebook. Για παράδειγμα στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal που φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας, σημειώνεται ότι το Facebook θα αρχίσει ταυτόχρονα να καταγράφει και κόστη στα τοπικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα τελικά να αντισταθμιστούν οποιαδήποτε νέα κέρδη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home