Η Google εξαγοράζει το τμήμα της HTC που φτιάχνει τα Pixel

Η Google εξαγοράζει το τμήμα της HTC που φτιάχνει τα Pixel
H πρώτη γενιά των Pixel smartphones.

H Google θέλει να ξαναδοκιμάσει να κατασκευάζει μόνη της τα smartphone που φέρουν τη δική της επωνυμία και γι’ αυτό ανακοίνωσε ότι αποκτά το τμήμα της ταϊβανέζικης HTC που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των smartphones της σειράς Pixel.

Το αντίτιμο ανέρχεται στα 1,1 δισ. δολάρια με τη συμφωνία να χρειάζεται την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προκειμένου να ολοκληρωθεί κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2018.

Η απλή έκδοση του Pixel και το Pixel XL είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελούσαν τη συνέχεια της σειράς Nexus, τα οποία επίσης έφεραν το λογότυπο της Google με τον αμερικανικό κολοσσό να έχει εμπλακεί στον σχεδιασμό των συγκεκριμένων smartphones, τα οποία χρησιμοποιούν την «βασική» έκδοση (stack) του Android, ενώ από πλευράς χαρακτηριστικών και τιμής κινούνται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Google προσπαθεί να εισέλθει στην αγορά του hardware. Το 2011 η Google είχε εξαγοράσει το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Motorola έναντι 12,5 δισ. δολαρίων για να το πουλήσει πριν από 3 χρόνια στη Lenovo έναντι 3 δις. δολαρίων. Η διαφορά δείχνει μεγάλη αλλά η Google φέρεται να είχε εξαγοράσει τη Motorola προκειμένου να έχει πρόσβαση σε πατέντες που της ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει στον σχεδιασμό και άλλων συσκευών. Οι πατέντες δεν ήταν μέρος της συμφωνίας με τη Lenovo.

Σημειωτέον ακόμη πως η Google έχει ξεκινήσει την παραγωγή και άλλων hardware συσκευών με πιο χαρακτηριστικό δείγμα το Google Home, δείχνοντας ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Apple που «ελέγχει» πλήρως τόσο το hardware όσο και το λογισμικό των δικών της συσκευών.

Στο παρελθόν, η Google είχε συνεργαστεί με διάφορους κατασκευαστές για τα Nexus, συμπεριλαμβανομένης της LG, της HTC και της Motorola για να καταλήξει στην ταϊβανέζικη εταιρεία για το Pixel. Σημειωτέον πως οι πωλήσεις των Pixel συσκευών εκτιμώνται στα 2,8 εκατ. ετησίως, με τον βασικό στόχο της Google να είναι να δείξει στους συνεργάτες της πως θεωρεί η ίδια ότι είναι το σωστό Android smartphone. Τακτική που ακολουθεί και για τα Windows μηχανήματα η Microsoft με τη σειρά Surface.

Η HTC είναι παλιός συνεργάτης της Google, όντας μάλιστα η εταιρεία που παρουσίασε το πρώτο Android smartphone το 2008. Παλαιότερα, ήταν γνωστή για τις Windows Mobile φορητές συσκευές που είχε παρουσιάσει και γενικότερα θεωρείτο ότι ήταν από τους πλέον καινοτόμους κατασκευαστές. Η συνεργασία με τη Google τη βοήθησε να «εκτοξεύσει» τις πωλήσεις της και το 2011 έφθασε να έχει ένα μερίδιο της τάξεως του 8,8% στην παγκόσμια αγορά των smartphones. Όμως, από τότε η κατάσταση άλλαξε δραματικά με αποτέλεσμα το μερίδιο της HTC να έχει φθάσει πλέον στα επίπεδα του 0,9%, ενώ σε αρκετές χώρες η παρουσία της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Ελλάδα.

Τα έσοδα από τη συμφωνία με τη Google αναμένεται να αποτελέσουν μία σημαντική ανάσα για την HTC, η οποία σκοπεύει να συνεχίσει τη δραστηριοποίηση της στα smartphones με την πιο πρόσφατη «ναυαρχίδα» της να είναι το U11, ενώ μεγάλο «στοίχημα» αποτελεί η αγορά του virtual reality όπου η ταϊβανέζικη εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» χάρη στο Vive.

SMARTPHONES,ΕΞΑΓΟΡΕΣ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ,GOOGLE PIXEL,GOOGLE,HTC,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home