Vendora: το site που θέλει να μάθει τους Έλληνες να αγοράζουν από «δεύτερο χέρι»

Ο Robin Schuil έκανε τα πρώτο του startup στα 16 χρόνια του στην Ολλανδία και θεωρεί πως η Ελλάδα προσφέρει πάρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Vendora: το site που θέλει να μάθει τους Έλληνες να αγοράζουν από «δεύτερο χέρι»

Startupper από …κούνια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Robin Schuil, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η πρώτη του εμπλοκή σε startup ήταν το ...μακρινό 1999 όταν ήταν 16 ετών. Από τότε, έχουν περάσει βέβαια 19 χρόνια και ο Ολλανδός επιχειρηματίας -πλέον- έχει επιλέξει τα τελευταία 2 χρόνια να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την Ελλάδα, θεωρώντας την μία χώρα όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες

Το ελληνικό project του κ. Schuil ονομάζεται Vendora.gr και είναι ένα site όπου ο κάθε Έλληνας καταναλωτής μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει μεταχειρισμένα προϊόντα. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν υπάρξει και άλλες στο παρελθόν, χωρίς όμως επιτυχία, αλλά ο κ. Schuil, όπως και η συν-ιδρύτρια του συγκεκριμένου site, Άννα-Μαρία Πουλής, έχουν διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι πλέον ώριμη για μία τέτοια κίνηση.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως ο κ. Schuil γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Η πρώτη εταιρεία με την οποία ασχολήθηκε το 1999, η Marktplaats εξελίχθηκε πολύ γρήγορα στη δημοφιλέστερη online πλατφόρμα αγοράς και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών στην Ολλανδία. Και η επιτυχία της ήταν ο λόγος που το eBay την απέκτησε έναντι 290 εκατ. δολαρίων το 2004. Στη συνέχεια, ο κ. Schuil παρέμεινε μέχρι το 2015 στο eBay, ασχολούμενος με πολλά projects μέχρι να αποφασίσει ότι πρέπει να κινηθεί αυτόνομα. Και μία από τις πρώτες προσπάθειες του στο χώρο των startups είναι το Vendora.gr.

Όπως εξηγεί στο deasy, η πρώτη επαφή του με το ελληνικό startup οικοσύστημα ήταν το φθινόπωρο του 2016 όταν ήρθε στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στον διαγωνισμό TheSqueeze του Orange Grove. «Αυτά που είδα ήταν ενδιαφέροντα. Η Αθήνα έχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εφαρμογές consumer-to-consumer (C2C) όπως είναι οι πλατφόρμες για αγγελίες προϊόντων. Επίσης, έχει αυξηθεί η χρήση του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε 5 χρόνια θα έχει φθάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης» επισημαίνει ο Ολλανδός επιχειρηματίας.

Ερωτώμενος για το αν οι συνθήκες της αγοράς έχουν ωριμάσει για μία αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων όσον αφορά τα μεταχειρισμένα, ο κ. Schuil υποστηρίζει πως αυτό ισχύει. «Η κρίση έχει αλλάξει τη νοοτροπία των καταναλωτών και τη στάση τους απέναντι στα μεταχειρισμένα προϊόντα. Έχουν γίνει πιο ανοικτοί στις ανταλλαγές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Vendora.gr απασχολεί συνολικά 3 άτομα με τον κ. Schuil να πηγαινοέρχεται μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και άλλων χωρών. Προς το παρόν, βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοο λειτουργίας με τον αριθμό των αγγελιών μέσα σε λίγους μήνες να έχει ξεπεράσει τις 10.000. Η άποψη του κ. Schuil είναι πως μία τέτοια υπηρεσία θα πρέπει να λανσάρεται σταδιακά και πως θα πρέπει να λειτουργήσει δοκιμαστικά ακόμη και δεν είναι 100% έτοιμη. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπισθούν τα λάθη και οι παραλείψεις και θα διορθωθούν πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της. Γι’ αυτό και προς το παρόν, η δημοσίευση αγγελιών είναι δωρεάν. «Ζήτηση υπάρχει, αλλά η προσφορά δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα που θέλουμε» υποστηρίζει ο κ. Schuil, σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις αλλά και θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν big data analytics προκειμένου η κάθε αγγελία να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν πιο σωστό κοινό.

Η αρχική χρηματοδότηση του project έγινε από τους ιδρυτές του Vendora.gr, αλλά σύμφωνα με τον κ. Schuil, συζητάνε με επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ολλανδία. «Οι Ολλανδοί επενδυτές γνωρίζουν πόσο μεγάλη είναι αυτή η αγορά» τονίζει ο κ. Schuil, ο οποίος θεωρεί ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όσον αφορά άλλους τομείς με επενδυτικό ενδιαφέρον, ο Ολλανδός επιχειρηματίας εκτιμά ότι ο τουρισμός και η φιλοξενία είναι από αυτούς που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές. Γενικότερα, θεωρεί ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στο ελληνικό startup οικοσύστημα λόγω του Equifund. «Θα υπάρξει μεγάλη προσφορά κεφαλαίων, το ζήτημα, όμως, είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετά startups που να μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις που να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ» τονίζει ο κ. Schuil.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home