Plex.Earth: το ελληνικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο

Plex.Earth: το ελληνικό πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο
O Λάμπρος Καλιακάτσος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plexscape.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν 20 ημέρες δεν είχα ακούσει ποτέ για το Plex.Earth. Το ίδιο ισχύει για την Plexscape την εταιρεία της οποίας αποτελεί το κύριο προϊόν. Μέχρι ένα πρωί, όταν ένας φίλος μου έστειλε ένα μήνυμα: «το ξέρεις το Plex.Earth; Είναι ελληνικό και έχει ενδιαφέρον». Μέχρι να απαντήσω αρνητικά μου είχε ήδη στείλει και ένα κατάλογο ονομάτων εταιρειών: AECOM Technology Corp, Jacobs, CH2M HILL, Amec Foster Wheeler, Tetra Tech, Bechtel… προσθέτοντας και τη λέξη-κλειδί «πελάτες». Λίγο ψάξιμο στο Google, όπου και διαπίστωσα ότι τα παραπάνω ονόματα συμπεριλαμβάνονται στα κορυφαία του κατασκευαστικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και μερικά ακόμα «τυράκια» από το φίλο, οπότε και άρχισα να «ψήνομαι».

-      «Θες να γνωρίσεις τον άνθρωπο που το δημιούργησε;»

-      «Εννοείται»

…Μερικές ημέρες μετά συναντηθήκαμε με τον Λάμπρο Καλιακάτσο, βασικό δημιουργό του Plex.Earth και ιδρυτή της Plexscape.

 

Τι είναι το Plex.Earth

Αποφεύγοντας να μπούμε σε βαθιά τεχνολογικά νερά, το Plex.Earth είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που με εξαιρετικά απλό τρόπο πετυχαίνει τη διασύνδεση του AutoCAD (το πιο δημοφιλές σχεδιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως για πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες) με τα δεδομένα που παρέχουν τα Google Earth, Bing Maps, ArcGIS ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα γεωγραφικής/γεωλογικής απεικόνισης.

Το Plex.Earth είναι πρόσθετο στο AutoCAD (ο χρήστης κατεβάζει άδεια χρήσης του από το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Autodesk) και δίνει σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας δημιουργίας:

• υποβάθρων με αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για έργα μεγάλης κλίμακας

• τρισδιάστατων (3D) φωτορεαλιστικών αναπαραστάσεων μέσα στο Google Earth, με σκοπό τόσο την οπτική επιβεβαίωση της προσαρμογής τους στο χώρο, όσο και την διαδραστική παρουσίαση στους πελάτες τους.

Πιο απλά, οτιδήποτε σχεδιάζεται στο AutoCAD μπορεί αυτομάτως να «τοποθετηθεί» στην πραγματική και real time εικόνα του χώρου για τον οποίον προορίζεται.

Ενδεικτική εικόνα από τη λεπτομέρεια για τη μορφολογία του εδάφους που λαμβάνει ο χρήστης μέσω του Plex.Earth.

Χαρακτηριστικό των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το Plex.Earth είναι το περιστατικό που μου αφηγήθηκε ο Λάμπρος και αποτέλεσε την αφορμή για να το προχωρήσει και να το κάνει εμπορικό προϊόν.

«Πίσω στο 2009 και στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου απασχόλησης είχαμε αναλάβει ένα έργο στην Ρόδο. Μία ημέρα λαμβάνω στο γραφείο μου στην Αθήνα ένα φάκελο από τη συνεργάτιδά μου στο νησί που περιείχε το σχέδιο του έργου, «τοποθετημένο» στο φυσικό του χώρο, χρησιμοποιώντας εκτυπωμένες φωτογραφίες από το Google Earth. Της τηλεφώνησα αμέσως και τη ρώτησα πόσο χρόνο της πήρε για να το πετύχει. Μετά από την απάντησή της (μία εβδομάδα) και αφού της έστειλα ηλεκτρονικά το ίδιο σχέδιο που εγώ ετοίμασα χρησιμοποιώντας το Plex.Earth σε 15 λεπτά ήμουν βέβαιος ότι έπρεπε να προχωρήσω».

Επτά χρόνια μετά, το Plex.Earth θεωρείται μια μοναδική παγκοσμίως εφαρμογή σε περιβάλλον AutoCAD και ένα βασικό εργαλείο αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών μεγάλων έργων. Γιατί;

 

Τα οφέλη του

Όπως μου εξήγησε ο Λάμπρος το Plex.Earth “ο σχεδιασμός κάθε μεγάλου, σύνθετου και απαιτητικού έργου βελτιστοποιείται με τον σχεδιαστή να έχει τη δυνατότητα της άμεσης και επακριβούς αντίληψης της γεωμορφίας ή/και ρυμοτομίας του εκάστοτε σημείου, καθώς και του τρόπου με τον οποίον το σχέδιό του ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες συνθήκες και δεδομένα της περιοχής”.

Μακέτα έργου "τοποθετημένη" στο ρεαλιστικό περιβάλλον του Plex.Earth.

Στην πράξη και κατά τη διάρκεια των σχεδιαστικών διαδικασιών με το Plex.Earth εκμηδενίζονται οι χρόνοι και το κόστος ολοκλήρωσής του, λόγω των μοναδικών δυνατότητων του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μου ανέφερε. «Η λήψη και επεξεργασία υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων για έργα μικρής κλίμακας (έως 2.500 στρέμματα) με το Plex.Earth μειώνονται από 5 ανθρωποημέρες σε μόλις 15 λεπτά». Ταυτόχρονα, περιορίζονται οι αστοχίες, φέρνοντας την πραγματικότητα του χώρου στη διαδικασία του σχεδιασμού, επιτρέποντας στον σχεδιαστή αλλά και τον ιδιοκτήτη του έργου να εντοπίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που αυτό αφορά, διασφαλίζοντας πως κάθε βήμα εξέλιξής του είναι απόλυτα συμβατό και εφαρμόσιμο με τα πραγματικά δεδομένα. Από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εργάζεται, ανεξαρτήτως από την απόσταση που τον χωρίζει από το σημείο το οποίο αφορά το σχέδιό του.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο Λάμπρος τόνισε την ευκολία χρήσης των λειτουργιών του ακόμα και από χρήστες μη εξειδικευμένους σε συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών.

 

Συγκεκριμένο εμπορικό μοντέλο από την αρχή

Πίσω στο 2009, οι cloud υπηρεσίες δεν ήταν η συνήθης πρακτική αλλά η εξαίρεση. Και το Plex.Earth αποτέλεσε το πρώτο cloud-based λογισμικό στην παγκόσμια αγορά του CAD, μια πρωτιά που παραμένει μέχρι και σήμερα και μια επιλογή συνειδητή που εξυπηρετούσε το μοντέλο συνδρομής που είχε κατά νου από την αρχή ο Λάμπρος.

Το Plex.Earth διατίθεται με άδειες χρήσης που κοστίζουν από 200 έως 3.000 δολάρια ετησίως (ανάλογα με τον αριθμό αδειών ανά εταιρεία). Όπως μας ανέφερε, το 2015 έκλεισε με αύξηση 30% στις πωλήσεις.

Επτά χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Plex.Earth δικαιώνει την επιλογή του Λάμπρου και κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο δημοφιλών σε διάφορες κατηγορίες του Apps Store της Autodesk.

Βέβαια, όπως προσθέτει, στην επιτυχία έχει συμβάλλει (εκτός του ίδιου του προϊόντος) και η υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη που προσφέρει η ομάδα της Plexscape. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος επίλυσης ενδεχόμενων προβλημάτων είναι περίπου δύο ώρες και αποτελεί έναν από τους υψηλότερους στην αγορά του software.

 

Συνδρομητική βάση

Σήμερα, το Plex.Earth χρησιμοποιούν περισσότερες από 2.200 εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες σε ποσοστό 96% προέρχονται από το εξωτερικό, με τη σαφή πλειοψηφία τους (60%) να έχουν έδρα τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Εκτός των εταιρειών που αναφέραμε προηγουμένως, μερικά ακόμα παραδείγματα επιχειρήσεων και οργανισμών που αξιοποιούν τις δυνατότητες του Plex.Earth είναι: Circuit Engineering Team της F1, Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), Cambridge University (Roman Archaeology - Faculty of Classics), UK Civil Aviation Authority, Virginia Department of Transportation, Engineers Without Borders κ.α. Χαρακτηριστική για την χρησιμότητα του Plex.Earth είναι η άποψη της ερευνήτριας και επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Dr. Lacey M. Wallace: «ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που συνδυάζει τα αρχαιολογικά δεδομένα με τις πολύ δυνατές επιλογές που προσφέρει το Google Earth».

H ομάδα του Plex.Earth ποζάρει στο φακό του deasy.

Παράλληλα, κάποια τρέχοντα παραδείγματα αξιοποίησής του ακόμη και σε επίπεδο MKO είναι η περίπτωση της Cordaid (για την ανοικοδόμηση 4 αστικών περιοχών στη Αϊτή σε συνέχεια του σεισμού του 2010), αλλά και των Engineers Without Borders (για τη χαρτογράφηση κοινοτήτων στη Βολιβία που στερούνται πρόσβασης σε καθαρό νερό).

 

Η επόμενη μέρα

Αυτές τις μέρες, ο Λάμπρος και η ομάδα της Plexscape βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού της επόμενης μέρας του Plex.Earth. Πολύ σύντομα, όπως μας εκμυστηρεύθηκε, το Plex.Earth θέλει να εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα, η οποία θα αντλεί πληροφορίες, όχι μόνο από το Google Earth ή άλλα συστήματα γεωγραφικής/γεωλογικής απεικόνισης αλλά και από δεδομένα που θα μπορούσαν να μοιράζονται οι ίδιοι οι χρήστες. Θέλοντας να μου δώσει ένα παράδειγμα του τρόπου που θα λειτουργεί πρόσθεσε: «σκέψου όλες τις λήψεις που πραγματοποιούνται σήμερα από drones»  Δεν θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τους πελάτες μας να έχουν στη διάθεσή τους το πιο πρόσφατο φωτογραφικό υλικό για την περιοχή που δουλεύουν ένα έργο;»  

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home