Πως φτιάχνω ένα ασύρματο δίκτυο;

Deasy @ 29.09.2009

Αν διαθέτετε ένα πλήθος συσκευών που υποστηρίζουν WiFi μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασύρματο οικιακό δίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα wireless router, ως σημείο πρόσβασης του δικτύου σας. Μέσω του wireless router θα μπορούν οι συσκευές σας να επικοινωνούν μεταξύ τους, να συνδεθούν με ένα εκτυπωτή (εφόσον διαθέτετε έναν) και βεβαίως να συνδεθούν στο Internet. Τα περισσότερα wireless routers έχουν εμβέλεια περίπου 30 μέτρα, η οποία βέβαια μπορεί να μειωθεί, ανάλογα με τα εμπόδια που διαθέτετε στο χώρο σας (πόρτες, τοίχους κ.λπ.). Αν ο χώρος σας είναι μεγαλύτερος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε repeaters σήματος, έτσι ώστε να αυξήσετε την εμβέλεια του router.

Όταν ενεργοποιήσετε το router η λειτουργία του θα ξεκινήσει βάσει των αρχικών ρυθμίσεων. Όμως οι περισσότεροι σας επιτρέπουν να προβείτε σε κάποιες αλλαγές όπως:

  • το όνομα του δικτύου, γνωστό και ως SSID (Service Set Identifier). Η αρχική ρύθμιση είναι συνήθως το όνομα του κατασκευαστή.
  • το κανάλι που θα χρησιμοποιήσετε. Στις αρχικές ρυθμίσεις τις περισσότερες φορές το κανάλι που χρησιμοποιείται είναι το 6. Όμως σε περιπτώσεις που υπάρχει κοντά σας άλλο ασύρματο δίκτυο που χρησιμοποιεί το ίδιο κανάλι, μπορεί να συναντήσετε παρεμβολές, οπότε καλό είναι να το αλλάξετε.
  • τις επιλογές ασφάλειας του router. Οι περισσότεροι routers στις αρχικές ρυθμίσεις επιτρέπουν την ελεύθερη σύνδεση, οπότε καλό είναι να βάλετε το προσωπικό σας username και κωδικό, έτσι ώστε να αποτρέπετε τη σύνδεση μη εξουσιοδοτημένων συσκευών στο δίκτυό σας.

 


Η ασφάλεια είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος των ασύρματων δικτύων, είτε αναφερόμαστε σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια. Αν επιλέξετε να δημιουργήσετε ένα ανοικτό hotspot, τότε οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυό σας. Χρήσιμο είναι λοιπόν να αφήσετε εκτός του δικτύου κάθε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

 

 

 

wi fi home 2
 
Αφήνοντας το WiFi δίκτυό μας χωρίς ασφάλεια, ο καθένας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση μπορεί να υποκλέψει το σήμα μας. Άμεσο αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίσουμε χαμηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

 

Σε γενικές γραμμές, η δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου είναι μια πολύ εύκολη και προσιτή διαδικασία που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε προηγουμένως: απελευθέρωση από καλώδια, δυνατότητα μετακίνησης του χρήστη και σταθερή σύνδεση, υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων κ.α.

WI-FI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home