Εφαρμογές – Χρήση του WiFi

Deasy @ 29.09.2009

 Μια συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία WiFi, όπως κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, παιχνιδομηχανή, PDA ή MP3 player μπορεί να συνδεθεί στο Internet όταν βρίσκεται εντός εμβέλειας ενός ασύρματου δικτύου συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο. Η συνολική περιοχή που καλύπτει το δίκτυο –που μπορεί να ποικίλλει από ένα δωμάτιο έως μια περιοχή ακόμα και τετραγωνικών χιλιομέτρων- ονομάζεται hotspot. Η έκταση του hotspot κυμαίνεται είτε από την εμβέλεια μιας κεντρικής συσκευής που ονομάζεται σημείο πρόσβασης (access point) είτε από τον αριθμό των διασυνδεδεμένων (μεταξύ τους) σημείων πρόσβασης.


Η χρήση ενός WiFi hotspot μπορεί να είναι είτε περιορισμένη, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις οικιακής εγκατάστασης ή στο γραφείο είτε δημόσια (δωρεάν ή συνδρομητική), όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις δημοσίων φορέων, οργανισμών, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων.

 
Εκτός από την πρόσβαση στο Internet, το WiFi επιτρέπει και τη διασύνδεση συσκευών μεταξύ τους, επιτρέποντας τη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτή η δυνατότητα έχει βρει ιδιαίτερη χρησιμότητα τόσο στο χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών όσο και σε εφαρμογές παιχνιδιών. Βέβαια, στα πρώτα βήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι καταναλωτές αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα σ’ αυτού του τύπου την επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούσαν συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Σ’ αυτό το ζήτημα, η ένωση εταιρειών που είχε δημιουργηθεί για την ανάπτυξη του WiFi (WiFi alliance) έδωσε τη λύση, δημιουργώντας κοινά standard για όλα τα προϊόντα.  

 

 

wi fi home 1

Ενδεικτική απεικόνιση της γκάμας των συσκευών με την οποία μπορούμε να συνθέσουμε ένα οικιακό WiFi δίκτυο. 

 

Τώρα πια, πλήθος συσκευών υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε διάφορες εφαρμογές. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά: μεταξύ άλλων, προσωπικοί υπολογιστές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να έχουν συνεχώς πρόσβαση στο Internet από οποιοδήποτε hotspot, κονσόλες παιχνιδιών μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ψηφιακές κάμερες μπορούν να μεταφέρουν ασύρματα φωτογραφίες, ενώ ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να συνδέσει μεταξύ τους σχεδόν το σύνολο των συσκευών που χρησιμοποιεί στο σπίτι του. Αντίστοιχα στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι υπάλληλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκονται αλλά και ποια συσκευή χρησιμοποιούν.

WI-FI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home