Το e-reader σου τα ξέρει όλα

Sofia Gkiousou @ 05.07.2012
Το e-reader σου τα ξέρει όλα

Τώρα που περνάμε κατά κύριο λόγο στο ηλεκτρονικό βιβλίο ήρθε η ώρα να μας πιάσει μια ανησυχία. Το e-reader σου τα ξέρει όλα. Ναι, ακόμα και για τα βιβλία που δεν παραδέχεσαι ούτε στον εαυτό σου ότι διάβασες.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal το e-reader σου τα ξέρει όλα και τα μαρτυράει στην εταιρεία του. Τί πήρες, πότε, πόσο διάβασες, πόσο χρόνο σου πήρε να τελειώσεις στο Hunger Games (έλα, μη ντρέπεσαι) και τί έκανες όταν το τελείωσες. Αν ανήκεις στην πλειοψηφία τότε πήρες αμέσως το επόμενο βιβλίο.

Εμένα τί να σου πω, δε με πειράζει να ξέρει η Amazon ή η Sony τί διαβάζω και πώς. Εκεί που ανησυχώ πολύ είναι πώς θα λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς τώρα με τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Όπως έχουμε ξαναπεί με την επέλαση του ηλεκτρονικού βιβλίου ήρθε και η απελευθέρωση του trash (με την καλή έννοια). Επιτέλους δηλαδή. Διότι στο παρελθόν τα κρύβαμε τα ένοχα τα εξώφυλλα. Κάθε φορά θυμάμαι μια σκηνή από μία σειρά στην τηλεόραση (μακάρι να θυμόμουν και ποια) όπου θεία κομμουνίστρια πάει στον περιπτερά, αγοράζει εφημερίδα και περιοδικό και του λέει “κρύψε το Vogue καλά καλά μέσα στο Ριζοσπάστη να μη φαίνεται”.

Βέβαια όταν αγοράζαμε το έντυπο  βιβλίο ο εκδότης ήξερε ένα πράγμα: Πόσα αντίτυπα πούλησε. Άντε το πολύ πολύ στο τσακίρ κέφι να έκανε και τίποτα έρευνες. Τώρα όμως έχει πλούτο δεδομένων. Ακόμα και σε πιο σημείο εγκαταλείπουμε το βιβλίο ή πόσα διαβάζουμε ταυτόχρονα ή ποια διαβάζουμε ξανά και ξανά (αν συνέχιζα να διαβάζω σε έντυπο βιβλίο τα του Terry Pratchett θα τα είχα λιώσει).

Και μη μου πεις ότι ο εκδότης δεν θα τα αναλύσει αυτά τα δεδομένα. Θα τα βάλει κάτω και θα βγάλει το μαγικό αλγόριθμο.

Παράδειγμα

if (1 παιδούλα που δεν ξέρει από αυτά + 1 αρσενικό καπαρωμένο)
 {
έρωτας μετ’ εμποδίων στη βικτωριανή Αγγλία
 }
else if (1 παιδούλα που δεν ξέρει από αυτά + 1 αρσενικός με μαστίγια)
 {
222 εβδομάδες στη λίστα best seller
 }
else
 {
insert βρυκόλακα για άμεση μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη
 }

Ας ξαμοληθούμε όλοι να διαβάσουμε με λίγη περισσότερη ισορροπία αν γίνεται γιατί υποπτεύομαι ότι έχει να πέσει πολύ από το ίδιο σενάριο.

E-BOOK,ΒΙΒΛΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home