I Can’t Get No Satisfaction

I Can’t Get No Satisfaction

Στο cloud playlist μου χαιρόμουν το αγαπημένο “Can’t get no satisfaction” των Rolling Stones. Ημουν πολύ ικανοποιημένος, και σκέφτηκα πόσο δύστροπη και ανικανοποίητη είναι σήμερα η κοινωνία μας...μη φοβάστε, δεν κάνουμε ψυχοθεραπεία! Οι Rolling Stones και οι στίχοι “I can't get no satisfaction, I can't get no satisfaction, Cause I try and I try and I try and I try…” είναι ακριβώς το θέμα του σημερινού Ideacast!

Για να δημιουργήσεις, πρέπει να σηκωθείς. Πρέπει πρώτα να πάρεις απόφαση, ότι είναι ώρα για προσπάθεια (δηλ. Συνειδητοποίηση ότι δεν πάει όπως είναι το πράγμα). Πρέπει όμως να πιστέψεις (εννοείται μια ιδέα, ένα ερέθισμα κλπ). Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, και να αλλάξουν ρότα οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι πρέπει να υπάρχει γύρω μας μια θετική αύρα, μια κοινωνία σε θετική πίστη και σκέψη. Από τις στάχτες, ένας καμένος, δεν θα αλλάξει μονος του τίποτε... Σήμερα άραγε παίρνουν ικανοποίηση οι νέοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι tech geeks και όσοι δημιουργούν ή συνεργάζονται; Αλλοι κάνουν πολλά χρόνια την ίδια δουλειά, άλλοι βαρέθηκαν το αντικείμενό τους, ή δεν έμαθαν να αλλάζουν μέσα στο ίδιο, άλλοι δεν βρίσκουν λύσεις και άλλοι προσπαθούν κάτι να ξεκινήσουν αλλά τρώνε τα μούτρα τους... Τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με το πρόσφατο Gallup poll “State of the American Workplace - Employee Engagement Insights for U.S. Business Leaders” το 70% των Αμερικανών είναι είτε “not engaged” ή “actively disengaged” στη δουλειά τους. Φανταστείτε τι θα έβγαζε μία τέτοια θεματική έρευνα στην Ελλάδα, όπου το εξωτερικό περιβάλλον και η εσωτερική μας αναστάτωση έχουν χτυπήσει κατακόκκινο. Τι γίνεται δηλαδή στις ΗΠΑ, την “μητρόπολη” της επιχειρηματικότητας; Οι εργαζόμενοι βαριούνται; Εχασαν το motivation τους; Εκτός από το ψυχολογικό θέμα, μιλάμε για μια ετήσια ζημιά $550.000.000.000 σε μετρήσιμη χαμένη παραγωγικότητα. Το νούμερο είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Σουηδίας για να καταλάβετε. Δεν είναι και μικρό πρόβλημα για μια χώρα που θέλει εμπνευσμένο εργατικό δυναμικό, για να αναρρώσει από τα δύσκολα τελευταία δύο χρόνια.

Το Forbes  δημοσίευσε τη λίστα των 10 ευχάριστων και 10 δυσάρεστων επαγγελμάτων, σύμφωνα με το online jobs site Careerbliss.com (65.000 ερωτώμενοι, 2012). Τα ίδια θέματα επαναλαμβάνονται κι εδώ. Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι σε στατικούς ρόλους, που κάνουν άχαρες δουλειές με μκρή ευθύνη και μικρές προοπτικές απομακρύνονται ψυχολογικά από τη θετική συνεισφορά. Και θα πείτε, τι μας νοιάζει βρε φίλε; Είναι ένα παράδειγμα και ερέθισμα σημαντικό. Είναι μια διεθνής τάση, που ίσως μας προβληματίσει για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Χωρίς εργασιακή ικανοποίηση η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας-προϊόντος μειώενεται δραματικά, η διάθεση καινοτομίας και αλλαγών μειώνεται δραματικά, και το εύρος σκέψεων για το μέλλον μειώνεται δραματικά. Αυτό συμβαίνει από ένα μαγαζάτορα που τον κυνηγούν 2 επιταγές, σε ένα startup team που όλοι (οι απέξω) του λένε μια διαφορετική γνώμη, ή/και σε ένα εργαζόμενο που 20 χρόνια κάνει το ίδιο task.

Από την άλλη υπάρχει και το παράδειγμα του Καναδά που, όπως προκύπτει από στοιχεία, η χώρα έχει τους πιο ευχαριστημένους εργαζόμενους των G8 (θυμάμαι ακόμη την παιδική μου φίλη, τη Λένα, να μου περιγράφει πως εργάζονται εκεί...Super!). Οτι και αν κάνουν, ειμαι σίγουρος, ότι εμπεριέχει Υπευθυνότητα θέσης και ρόλου, Διαρκή μάθηση (σε οποιαδήποτε μορφή της) και Αναγνώριση επιτευγμάτων ...τα τρία στοιχεία που σε οποιοδήποτε είδος δουλειάς ή industry είναι τόσο σημαντικά για τον εργαζόμενο και κατ’ επέκταση για το prosperity της επιχείρησης (ΟΧΙ!!! δεν είναι τα λεφτά, ας ξυπνήσουμε). Είναι τα τρία στοιχεία πάνω στα οποια δεν δούλεψαν ποτέ οι Ελληνικές επιχειρήσεις, οποιουδήπτε είδους και μεγέθους, και δεν δημιούργησαν μακρόπνοη κουλτούρα και τρόπο ανάπτυξης (το δείγμα μου είναι περισσότερες από 600 τέτοιες).

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που σιχτιρίζουν, που δεν βλέπουν καλό πουθενά, που γκρινιάζετε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, που σεναριολογείτε περισσότερο από την actual δουλειά που κάνετε, σας προτείνω πέντε τρόπους να επιστρέψετε στο “δρόμο τον καλό” και να ξαναθυμηθείτε το σκοπό σας (δωρεάν συμβουλευτική για 25-55 ετών) σε ότι, μα ότι, και αν κάνετε:

- Αλλάξτε όπως αλλάζει η εποχή: ‘Οτι κάνατε τα τελευταία 10 χρόνια, δεν είναι καλός οδηγός. Μπορείτε να εισάγετε μικρές αλλαγές στον τρόπο που ασκείτε δουλειά, διοίκηση, παροχή υπηρεσίας, πωλήσεις; Σιγά-σιγά...θα αναπτύσσει και εσάς και ότι κάνετε, θα ξεχωρίζει.

- Παραδειγματιστείτε από τους καλύτερους: Ποιός είναι ο πιο επιτυχημένος στο χώρο σας; Ποιός φαίνεται να κάνει σύγχρονα πράγματα; Γιατί; Μάθετε πως το κάνουν, ρωτήστε και οικειοποιθείτε εκείνα τα στοιχεία που δεν είχατε....Μόνον έτσι θα μπορέσετε, να αλλάξετε προς το καλύτερο

- Σκεφτείτε σαν να είστε ένα brand: Για ποιό πράγμα είστε γνωστοί; Σε πόσους; Πως θα θέλατε οι συνάδελφοί σας να σας περιγράφουν; Τι σας εμπνέει και τι έχετε καταπατήσει; Κάντε μια λίστα και αρχίσετε να δουλεύετε πάνω σε αυτή.

- Εστιάστε σε ότι είστε καλοί: Ποιά πράγματα σας δίνουν χαρά επειδή τα κάνετε καλά; Πως μπορείτε να τα αναπτύξετε και να τα διαδώσετε; Πως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ακόμη και στα πιο βαρετά μέρη της δυλειάς σας;

- Άνοιξτε τον κύκλο σας: Στην εποχή του co-creation όλοι, όλα συνομιλούν και χτίζουν γέφυρες. Από ένα σεμινάριο έως ένα καφέ, έχετε να κερδίσετε επιχειρηματικά και προσωπικά από άξιους ανθρώπους που είναι εκεί έξω... καταρχήν όλοι θα χρειαστεί να αλλάξουμε profession / δρόμο / τρόπους στα επόμενα χρόνια ...θατα κάνουμε / δημιουργήσουμε μόνοι μας;

- Ευχαριστείτε κάθε μέρα τους γύρω σας: Καλός ο ανταγωνισμός της “μούρης” αλλά και η νίκη της ομάδας, άλλο πράγμα. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν καλό ένα εργασιακό χώρο και σαν ντόμινο μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Πείτε ένα μπράβο, ζητήστε περισσότερα, εξηγήστε γιατί, βάλτε μαζί νέους στόχους βήμα-βήμα. Το κάνω με την καρδιά μου κάθε μέρα και ...είναι καλό! Αλλάξτε εσείς το γκρίζο...

Και αν και αυτά δεν βοηθήσουν, απλά αλλάξτε πλευρά στο τάβλι της γκρίνιας και ...έχει ο θεός (δεν έχει δηλαδή, αλλά να μην πούμε καμμια καλή κουβέντα, ε;). Η επιχειρηματικότητα αφορά κάθε έκφανση της ζωής μας. Είναι στάση, είναι προϊόν, είναι ιδέα, αλλά πάνω απ’όλα είναι άνθρωποι!

Οπως πάντα φίλοι μου stay tuned και διαδώστε έναν άλλο τρόπο σκέψης.

 

Τάσος

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home