Το μέλλον της εργασίας, ακόμη μία ευκαιρία

Το μέλλον της εργασίας, ακόμη μία ευκαιρία

Πριν από ένα χρόνο και κάτι ένα Διευθυντικό στέλεχος μεγάλης πολυεθνικής που βρέθηκε στην Ελλάδα, μίλησε για τα οργανωτικά μοντέλα virtual work, ή αλλιώς τη δουλειά από το σπίτι. Εξήρε τα εργαλεία της εταιρίας που το επιτρέπουν αυτό και εκτίμησε τις διεθνείς τάσεις, που θέλουν μικρότερα κόστη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Σκέφτηκα λοιπόν, να δούμε πως αλλάζει η δουλειά και μάλιστα γίνεται πιο mobile από ποτέ. Εχουμε όλα τα εργαλεία επικοινωνίας και ηλεκτρονικής οργάνωσης, αλλά το θέμα δεν είναι να σας πω για αυτά. Ολοι τα ξέρετε. Μπορούμε ακόμη και στο θέμα της εργασίας να ανακαλύψουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να τα προσφέρουμε;

Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα και εσείς θα γκουγκλάρετε τα υπόλοιπα. Η Apollo Business Offices είναι το δικό σας virtual office και σας δίνει εκν κινήσει υπηρεσίες. Αξιοποιεί το καινούργιο trend στην αγορά εργασίας που θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες και τους μικρομεσαίους, που θέλουν να κερδίσουν χρήμα, χρόνο και παραγωγικότητα.

Ο ιδρυτής είχε μια φαεινή ιδέα, κόντρα στην ενοικίαση γραφείων από αλυσίδες ...μόδα που ήρθε και στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πληρώνεις fees, παρά μόνο όταν έχεις ανάγκη: τηλεφωνικό κέντρο, αίθουσα συνεδριάσεων, ή video-conferencing. Η ιδέα είναι απλή, σαν να έφτιαχνες ένα χώρο συνεργασίας ή μία υπηρεσία χρονοχρέωσης. Βεβαίως θα ήθελε ικανότατους B2B πωλητές για να χτυπήσουν door-to-door, και να σας φέρουν έσοδα, αλλά θα ξεκινούσε από λίγα κόστη και μεγάλη ευκολία. Το μοντέλο θα μπορούσε να έχει παροχή ήδη διεθνών B2B προϊόντων (Lync, Skype, και λοιπές πλατφόρμες), που έχουν και χαμηλό κόστος.

Ομως το σημαντικότερο είναι ότι ένα τέτοιο προσφερόμενο πακέτο-μενού-προϊόν είναι κατάλληλο για μεγάλες συνεργατικές κοινοπραξίες των πολλών... και θα μπορούσε να γίνει commercialized σε πολλές περιοχες ή/και ομάδες επαγγελμάτων (μικρές εταιρίες, κοινότητες, δικηγόροι, μεσίτες). Ακόμη και extension of service θα ήταν στις εταιρίες που ήδη εξυπηρετούν επαγγελματίες!!! Διαβάστε λίγο από την σελίδα του παραδείγματος και θα με καταλάβετε καλά : “We never charge any setup fee for any of our virtual office or coworking plans, and we don't require you to tie up any of your capital with a security deposit or commit to any long-term contract. When you don't waste time locating and furnishing expensive office space that is rarely used, you can concentrate on growing your business instead of your expenses. Many different businesses can benefit by having a temporary or permanent Los Angeles virtual office or one in Beverly Hills. You can also rent and have access to our conference room on an hourly basis to conduct business, just as if it were your own.Grow your business, not your overhead!

Ηθικόν δίδαγμα: όπως έχω πει πολλές φορές η τεχνολογία είναι το φτηνό και προσιτό commodity εργαλείο που έχει σήμερα κάθε μέσος άνθρωπος. Το ζητούμενο είναι τι την κάνουμε και αν έχουμε ιδέες βιώσιμες, ιδέες καλές που θα ωφελήσουν ομάδες κοινού ή θα λύσουν προβλήματα.

Ηθικόν δίδαγμα-ΙΙ: μας έχει ναρκώσει η καταστροφολογία και δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Φύγετε μια μέρα από ότι κάνετε και ξαπλώστε κάτω από τον ουρανό. Σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε, που είναι μεγάλο και έξυπνο. Με αυτές τις πρώτες σκέψεις, αρχίστε να συζητάτε προσγειωμένα αλλά δημιουργικά με ανθρώπους που βλέπετε σαν μυαλά-συμμάχους. Θα αλλάξετε, θα κάνετε fine-tune, αλλά θα το προχωράτε.

Ηθικόν δίδαγμα-ΙIΙ: “Get to know what you’re doing before you worry about how you’ll do it.” …η μεγαλύτερη επένδυσή μας στο μέλλον! Να σκεφτούμε καλά περιοχές ανεξερεύνητες και μετά να πέσουμε “βουρ στον πατσά”. Συναντω καθημερινά ανθρώπους που έχουν ιδέες, αλλά είναι αναμάσημα μιας (λίγο) καλύτερης πραγματικότητας από αυτή που βιώνουμε σήμερα. Τόσο συχνά αναστατωνόμαστε από το πως θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν δίνουμε χρόνο στο τι... Αυτό είναι εμπόδιο και παγίδα.

Διαβάστε το “Future of Work” της PSFK Labs (Consultancy of the future!!) και ίσως σας έρθουν ιδέες, που είναι το ίδιο μοναδικές και εφαρμόσιμες στο Βουκουρέστι, το Ρίο, τη Νέα Υόρκη και τη Θεσσαλονίκη. Και να ξέρετε, οι virtual workers κρατούν ζωντανή την ελπίδα των νέων επιχειρήσεων, τη Silicon Valley και γεννιούνται μέσα από το Berkeley και το Stanford. Τι λέτε, θα ξεκουνηθούμε;

 

Stay tuned, το έχουμε ανάγκη

Τάσος

ΕΡΓΑΣΙΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home