15 χρόνια camera phones

Ένα flash back από το millennium έως τις μέρες μας.

Deasy @ 20.07.2015
15 χρόνια camera phones

Σήμερα για το σύνολο των καταναλωτών είναι ένα αυτονόητο χαρακτηριστικό των κινητών τηλεφώνων που κρατάμε στα χέρια μας, όμως δεκαπέντε χρόνια πριν όταν όλα ξεκίνησαν ήταν ένα πείραμα, ένα στοίχημα θα λέγαμε των εταιρειών.

Αν κάποιος τότε έλεγε ότι «σε μόλις δεκαπέντε χρόνια από σήμερα» θα κυριαρχούν τα camera phones θα κυριαρχούν στην αγορά, αποτελώντας τις πιο διαδεδομένες φωτογραφικές μηχανές παγκοσμίως, ενδεχομένως ο συνομιλητής του θα γέλαγε. Τώρα πια, σε ένα ακόμα παράδειγμα που οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας ξεπερνούν ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία των οραματιστών, ο χώρος της φωτογραφίας θεωρείται ως ένα βαθμό συνώνυμος με τα camera phones.

Η αρχή

Όλα ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2000 όταν το Sharp J-SH04 εμφανίζεται στα ράφια των καταστημάτων. Παρότι άγνωστο στους περισσότερους (η συσκευή κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία) το συγκεκριμένο τηλέφωνο της Sharp ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που ενσωμάτωνε ψηφιακή κάμερα* και ο προπομπός βεβαίως για όσα θα επακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Ήταν η εποχή, όπου η αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ιαπωνίας ετοιμαζόταν για την είσοδο των 3G δικτύων και το τηλέφωνο της Sharp φέρνει τον πρόγονο των Multimedia μηνυμάτων (MMS) με την υπηρεσία Sha-Mail που υπόσχεται την ενσωμάτωση εικόνας στα μηνύματα. Σε μια εποχή πολύ πριν των smartphones, των social media, των εφαρμογών κ.α. η κινητή τηλεφωνία υποσχόταν στους χρήστες μεγαλύτερη ζωντάνια στα μηνύματά τους, εκτός των 160 χαρακτήρων.

Το αποφασιστικό βήμα της Ευρώπης

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες τις πρώιμες προσπάθειες, το πείραμα της Sharp δεν είχε την ανάλογη επιτυχία και χρειάστηκε να περάσουν δύο περίπου χρόνια, όταν στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν τα πρώτα camera phones. Βλέπετε, ανέκαθεν η ευρωπαϊκή αγορά αποτελούσε ρυθμιστή των εξελίξεων και το ιδανικό πεδίο για την «επιτυχία» μιας συσκευής.

Τότε λοιπόν, το 2002, η Sony Ericsson (που μόλις έχει συσταθεί από τη συγχώνευση των τμημάτων κινητής της Ericsson και της Sony) παρουσιάζει το Sony Ericsson T68i με αποσπώμενη κάμερα και η Nokia παρουσιάζει το πρώτο τηλέφωνό της με ενσωματωμένη κάμερα, το Nokia 7650. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη ξεκινούν και οι υπηρεσίες MMS από διάφορα δίκτυα. Η κάμερα των δύο παραπάνω μοντέλων πρόσφερε ανάλυση μόλις 640x480 pixels, μέγεθος τρομακτικό μικρό αν θέλει κάποιος να το συγκρίνει με τα τωρινά δεδομένα. Όμως, από εκεί και μετά και χάρη στην επιτυχία τους, τα camera phones παρουσίασαν αλματώδη πρόοδο, ανεβάζοντας συνεχώς την ανάλυση αλλά και τις δυνατότητες που προσέφεραν. Μέχρι το 2005 η ανάλυση είχε φθάσει τα 2 megapixels, ενώ το 2007 ο πήχης ανεβαίνει στα 5 megapixels.

Προσπαθώ να γυρίσω πίσω και να θυμηθώ τι κάναμε τότε (2002-2007) με τις φωτογραφίες που τραβάγαμε από τα κινητά μας. Όπως ανέφερα και προηγούμενως, εκείνες οι μέρες προηγούνται των social media, ενώ τα MMS όσο και αν προσπάθησαν τα δίκτυα να τα προωθήσουν δεν τράβηξαν όσο θα περίμεναν. Οι μόνες δυνατότητές μας ήταν να τις μοιραστούμε μέσω Bluetooth με κάποιο άλλο τηλέφωνο, να τις δούμε και να τις αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας ή να τις στείλουμε στους φίλους μας μέσω email (αν εσείς που διαβάζετε θυμάστε και κάτι άλλο, please μοιραστείτε το μαζί μας).      

Η εποχή των smartphones και των social media

Από τo 2007 και ενώ η εξέλιξη της φωτογραφίας συνεχίζεται με ακατάπαυστο ρυθμό η είσοδος των smartphones, οι παράλληλες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας έρχονται να δώσουν περαιτέρω ώθηση. Η είσοδος των smartphones, η ευρεία διάθεση των δικτύων 3G και κυρίως η εισβολή των social media στην καθημερινότητά μας έρχονται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη σχέση του χρήστη με την κάμερα του τηλεφώνου του. Μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα είναι ενδεικτική: το 2008 οι φωτογραφίες που ανεβάζαμε κάθε μέρα στα social media  δεν ξεπερνούσαν τα μερικά εκατομμύρια και έξι μόλις χρόνια αργότερα, το 2014 υπολογίζονται στα 1,8 δισ. φωτογραφίες την ημέρα.

Αντίστοιχα, το 2015 εκτιμάται ότι θα τραβήξουμε περισσότερες από  1 τρισεκατομμύριο φωτογραφίες, κυρίως λόγω της χρήσης των ψηφιακών καμερών των κινητών μας. Μάλιστα, σε δύο χρόνια, το 2017, υπολογίζεται ότι το 80% των φωτογραφιών που θα τραβήξουμε θα προέρχεται από την κάμερα του κινητού μας. Επιπλέον παραδείγματα για τη διάδοση της φωτογραφίας μέσω των κινητών:

-          από τα 5,2 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως, το 83% αυτών διαθέτει φωτογραφική κάμερα

-          ποσοστό 90% των ανθρώπων έχουν χρησιμοποιήσει το κινητό τους για να τραβήξουν μια φωτογραφία.


Κινητά που άφησαν ιστορία

Σ’ αυτήν την 15ετή ιστορία των camera phones αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στις συσκευές εκείνες που ξεχώρισαν.

Sharp J-SH04: το αναφέραμε και προηγουμένως. Πρόκειται για το πρώτο τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα, η ανάλυση της οποίας ήταν μόλις 0,1 megapixels (352x288 pixels). Η οθόνη του είχε δυνατότητα απεικόνισης 256 χρωμάτων. To τηλέφωνο κυκλοφόρησε τo Φθινόπωρο του 2000 στην Ιαπωνία για την εταιρεία J-Phone, η οποία αργότερα μετονομάστηκε στη γνωστή μας Softbank.

Nokia 7650: ήταν το πρώτο κινητό της Nokia με ενσωματωμένη κάμερα και θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι ήταν και το πρώτο camera smartphone, καθώς έτρεχε το λειτουργικό Symbian Series 60, οι προδιαγραφές του οποίου βέβαια απείχαν αρκετά από αυτές που προσφέρουν τα σημερινά “έξυπνα κινητά”. Η ανάλυση της κάμερας ήταν 640x480 pixels, η ενσωματωμένη μνήμη του έφθανε τα 4MB, ενώ η οθόνη του είχε τη δυνατότητα απεικόνισης 4.096 χρωμάτων. Η τιμή του όταν κυκλοφόρησε, τον Ιούνιο του 2002, έφθανε τα 600 ευρώ.

Sony Ericsson K750i: το 2005 η Sony Ericsson έχει αρχίσει να ξεπερνάει τις παιδικές ασθένειες της συγχώνευσης (της Sony με την Ericsson) και παρουσιάζει στην αγορά το συγκεκριμένο μοντέλο με κάμερα ανάλυσης 2 megapixels. Το Sony Ericsson K750i διέθετε οθόνη με δυνατότητα απεικόνισης 262.144 χρωμάτων, είχε ενσωματωμένη μνήμη 34ΜΒ και υποδοχή καρτών μνήμης Memory Stick Pro Duo. Χάρη στο πλήρες πακέτο του όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το K750i πραγματοποίησε πολύ υψηλές πωλήσεις, ενώ η συνέχεια για την Sony Ericsson ήταν εξίσου εντυπωσιακή με το Κ800i.

Nokia N95: τρεις μήνες πριν την διάθεση του πρώτου iPhone στις ΗΠΑ, η Nokia παρουσιάζει στην αγορά (το Μάρτιο του 2007) το Ν95, το πρώτο της μοντέλο με κάμερα ανάλυσης 5 megapixels. Πρόκειται ίσως για το τελευταίο τηλέφωνο της εταιρείας που κυριάρχησε στην αγορά, διαθέτοντας τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό για τα δεδομένα της τότε εποχής.  Το Ν95 διέθετε οθόνη 2,6 ιντσών, ενσωματωμένη μνήμη 160ΜΒ με δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών micro SD, ενώη κάμερα ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας με τον οίκο οπτικών Carl Zeiss, η οποία είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα.

LG Viewty: σχεδόν ταυτόχρονα με το Ν95 η LG έρχεται για λίγο στο προσκήνιο με το LG Viewty, υιοθετώντας μια σχεδιαστική προσέγγιση που προσέγγιζε το design των compact φωτογραφικών μηχανών. To LG Viewty διέθετε κάμερα ανάλυσης 5 megapixels (συνεργασία με την Schneider Kreuznach), xenon flash, αυτόματη εστίαση και σταθεροποιητή εικόνας. Ενδεχομένως να ήταν και το πρώτο μοντέλο με δυνατότητα playback video σε αργή κίνηση, στην πολύ μικρή όμως QVGA ανάλυση.

Samsung Innov8: ένα χρόνο αργότερα, το 2008, ο πήχης για τις κάμερες ανεβαίνει στα 8 megapixels, με τη Samsung να προσφέρει στην αγορά το Innov8, την LG το Renoir και την Nokia, μερικούς μήνες αργότερα, το Ν86. Το Innov8, παρά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ήταν επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχισης που επικρατούσε τότε στην αγορά, με τη Samsung να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έφερνε στην αγορά το iPhone (είχε παρουσιαστεί ήδη το iPhone 3G). Αντ’ αυτού η κορεάτικη εταιρεία “κυνηγούσε” τη Nokia και το Innov8 ήταν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής. Χωρίς οθόνη αφής, με slide σχεδιασμό, το μοντέλο της Samsung πόνταρε στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του: οθόνη 2,8 ιντσών, 8GB (και 16GB) μνήμη, κάρτα microSD, αυτόματη εστίαση, πανοραμικές λήψεις, αναγνώριση προσώπου κ.α.

Nokia N8: ως επακόλουθο των αλλαγών που επέφερε το iPhone΄στην κινητή τηλεφωνία, η εξέλιξη των camera phones για δύο περίπου χρόνια βάζει ένα φρένο και το Nokia N8 με την ανάλυση των 12 megapixels είναι αυτό που ξεχωρίζει το 2010, όταν σχεδόν το σύνολο της αγοράς έχει θέσει ως ανώτερο όριο τα 8. Το Ν8 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και πρόσφερε επιπλέον δυνατότητα video υψηλής ανάλυσης στα 720p, ευρυγώνιο φακό 28mm, εσωτερική μνήμη 16GB, κ.α. Ωστόσο, η φινλανδική εταιρεία έχει πάρει ήδη την κάτω βόλτα και το Ν8 δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία.

iPhone 4S: την αμέσως επόμενη χρονιά και μία ημέρα πριν τον θάνατο του Steve Jobs, η Apple ανακοινώνει το iPhone 4S, με κάμερα 8 megapixels. Με τη γλώσσα των αριθμών το iPhone 4S υστερούσε σε σχέση με άλλα μοντέλα της αγοράς, ωστόσο η ποιότητα των φωτογραφιών που προσέφερε ήταν πολύ καλύτερη από πολλά άλλα smartphones με μεγαλύτερη κάμερα. Ενδεχομένως το μυστικό να κρυβόταν στους αισθητήρες της Sony, με την οποία η αμερικάνικη εταιρεία είχε ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Το iPhone 4S πρόσφερε επίσης video ανάλυσης 1080p και θα το δείτε ακόμα και σήμερα στα χέρια πολλών πιστών φίλων του.

 Nokia PureView 808: χάρη στην ανάλυση των 41 megapixels, το PureView 808 αποτέλεσε τον «βασιλιά» του 2012, όμως η αποδοχή του ήταν τελικά πολύ μικρότερη από ότι ενδεχομένως αναμενόταν. Την ίδια χρονιά είδαμε από την Sony το Xperia S με ανάλυση 12,1 megapixels και φακό με διάφραγμα f2.4, το HTC One X, το οποίο παρότι υστερούσε σε ανάλυση (μόλις 8 megapixels) είχε ακόμα φωτεινότερο φακό (f2.0) και το Samsung Galaxy S III, το μοντέλο με το οποίο η κορεάτικη εταιρεία επανήλθε ξεκάθαρα στο προσκήνιο.

Samsung Galaxy S4 Zoom: δεν πέτυχε κάτι ιδιαίτερο σε επίπεδο πωλήσεων (η έμφαση άλλωστε δόθηκε στην κλασσική έκδοση του S4) ωστόσο ξεχώρισε γιατί έδωσε στην αγορά κάτι που δεν μπορούσε να δώσει κάποια άλλη συσκευή. Οπτικό zoom έως 10x, χάρη στον πτυσσόμενο φακό στην πίσω πλευρά.

Η ιστορία των camera phones συνεχίζει και γράφεται και είναι γεγονός ότι μέσα στο 2015 είναι αρκετά εκείνα τα μοντέλα που διεκδικούν μια ιδιαίτερη θέση. Το Samsung Galaxy S6 (διάφραγμα φακού f1.9), το LG G4 (διάφραγμα φακού f1.8 και δυνατότητα χειρισμού σε manual mode), το iPhone 6 ή το Xperia Z3 Plus είναι υποψήφια smartphones για να τα μνημονεύουμε σε μερικά χρόνια από σήμερα.

 

* Πριν το Sharp J-SH04, στην Ιαπωνία είχε κυκλοφορήσει το Kyocera VP-210 (το 1999) αλλά και το Samsung  SCH-V200 (2000). Το πρώτο διέθετε κάμερα στην μπροστινή πλευρά του και πρόσφερε στον κάτοχό του να τραβήξει έως και δύο φωτογραφίες (selfies) το δευτερόλεπτο, ενώ το δεύτερο (αναδιπλούμενο) είχε κάμερα στην εξωτερική πλευρά του με ανάλυση 0,35 megapixels. Όμως, τόσο η διαφορετική στρατηγική του μοντέλου της Kyocera (θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ήταν ο πρόγονος των μετέπειτα βιντεοκλήσεων) όσο και οι περιορισμοί του μοντέλου της Samsung (έπρεπε να συνδέσεις τη συσκευή με τον υπολογιστή για να διαχειριστείς τις φωτογραφίες) έδωσαν το δικαίωμα στο Sharp J-SH04 να θεωρείται ως το πρώτο camera phone, καθώς υποστήριζε και την υπηρεσία αποστολής φωτογραφιών.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home