Οι "έξοδοι" του 2013

Deasy @ 11.12.2013
Οι 'έξοδοι' του 2013

Εφυγαν μέσα στη χρονιά που ετοιμάζεται σε 20 ημέρες να μας αφήσει και αυτή. Μας άφησαν βαριά κληρονομιά έρευνας, δημιουργίας, αποτυχιών που μετατράπηκαν σε επιτυχίες και σύνδεσαν το όνομά τους με την ψηφιακή επανάσταση και την online κουλτούρα. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ...

Η δημιουργία του Douglas Engelbart, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών, βρίσκεται στο χέρι μας κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή. Ο "πατέρας" του ποντικιού παρουσίασε την εφεύρεσή του το 1968 και δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του. Ηταν από τους βασικούς συντελεστές στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τηλεδιάσκεψη και η επεξεργασία κειμένου. Ενας από τους πρωτοπόρους.

Σε ηλικία 86 ετών ο Ιάπωνας Hiroshi Yamauchi δεν άντεξε στην επίθεση της πνεμονίας. Ο πρόεδρος της Nintendo από το 1949 μέχρι το 2002 θεωρείται ως ο άνθρωπος που μετέτρεψε την εταιρεία σε έναν κολοσσό στον τομέα της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Οχι αδίκως το Internet υποκλίθηκε μπροστά του.

Στα 80 του άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Ray Dolby δημιουργός του ομώνυμου συστήματος ήχου το οποίο έχει αφήσει βαριά τη σφραγίδα του στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και τις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας. Ο κόσμος του ήχου θρήνησε την ίδια χρονιά και τον θάνατο του Amar Bose, που μας άφησε σε ηλικίας 76 ετών. Η εταιρεία που ίδρυσε και φέρει το όνομά του υπόσχεται να συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο δημιουργός της.

Αναμφισβήτητα όλοι οι ανωτέρω ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους. Ομως κανενός ο θάνατος δεν προκάλεσε τόση θλίψη αλλά και οργή όσο η αυτοκτονία του 25χρονου Aaron Swartz, συν-δημιουργού του RSS (σε ηλικία μόλις 14 ετών) και δημουργού του Reddit. Ο Swartz πολέμησε με σφοδρότητα τις απόπειρες λογοκρισίας στο διαδίκτυο και μπλέχτηκε στα δίχτυα του νόμου κατηγορούμενος για παράνομη διακίνηση επιστημονικών άρθρων από την ψηφιακή βιβλιοθήκη JSTOR. Για πολλούς τα νομικά προβλήματα και η στάση των αρχών απέναντί του ήταν υπαίτιες για τον θάνατό του. Επισήμως, πάντως, πρόκειται για αυτοκτονία.

CYBERCULTURE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home