Έρχονται ευρω-φόροι για τις ψηφιακές εταιρείες

Deasy @ 21.03.2018
Έρχονται ευρω-φόροι για τις ψηφιακές εταιρείες

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα τις προτάσεις της για τη φορολογία των εταιρειών που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, λοξοκοιτάζοντας φυσικά προς τους αμερικανικούς κολοσσούς όπως οι Google, Facebook, Amazon, Netflix και λοιπές δυνάμεις.

Βεβαίως απέχουμε αρκετά από τη στιγμή της εφαρμογής, αφού οι προτάσεις της Κομισιόν θα τεθούν για διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο οι προθέσεις είναι σαφείς: Οι ψηφιακές εταιρείες θα φορολογηθούν και (λέμε τώρα εμείς) θα χρειαστεί να βρουν άλλους τρόπους για να παρακάμψουν τους κανόνες.

Το πρώτο προτεινόμενο μέτρο είναι η φορολόγηση από ένα κράτος-μέλος ακόμα και αν η επιχείρηση δεν έχει την έδρα της εκεί. Η Κομισιόν θεωρεί πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον η εταιρεία έχει κέρδη που στο εκάστοτε κράτος-μέλος υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Επίσης, για να φορολογηθεί η εταιρεία θα πρέπει να έχει 100.000 χρήστες στο κράτος-μέλος και παράλληλα να δημιουργούνται πάνω από 3.000 επιχειρηματικές συμβάσεις για ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ της εταιρείας και των επιχειρηματιών χρηστών σε ένα φορολογικό έτος.

Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για την επιβολή ενός προσωρινού φόρου που θα διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση θα αρχίσουν να παράγουν άμεσα έσοδα για τα κράτη μέλη. Τα προς φορολόγηση έσοδα θα πρέπει να προέρχονται από την πώληση διαδικτυακού διαφημιστικού χώρου, από δραστηριότητες διαμεσολάβησης (π.χ. Airbnb) και από την πώληση δεδομένων. Τα κράτη μέλη θα εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα εκεί όπου βρίσκονται οι χρήστες και ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε.

Με έναν συντελεστή 3% η Κομισιόν εκτιμά πως θα μπορούν να παραχθούν έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως για τα κράτη-μέλη. Σίγουρα κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών θα ακονίζουν τα μαχαίρια τους ήδη καθώς θα τους άνοιξε η όρεξη.

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home