Αντίο περιαγωγή, δεν θα μας λείψεις

Deasy @ 01.02.2017
Αντίο περιαγωγή, δεν θα μας λείψεις
Φωτογραφία: pexels.com

Μετά από αναρίθμητες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και το προσκήνιο, σχέδια επί σχεδίων καθένα από τα οποία αξιολογήθηκε και αναλύθηκε εκτενώς, παρεμβάσεις και άλλες διαβουλεύσεις η περιαγωγή (ή roaming αν είστε από το ίδιο χωριό με το δικό μας) γίνεται παρελθόν στην Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πριν από λίγο και φυσικά προκαλεί πλατιά χαμόγελα σε εκείνους που ταξιδεύουν συχνά. Απομένει μια τυπικού χαρακτήρα ψήφιση επί του σχεδίου απόφασης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ας δούμε όμως τι αποφάσισαν εκεί στις παγωμένες Βρυξέλλες.

Από τις 15 Ιουνίου 2017 η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 3,2 ευρωλεπτά ανά κλήση όταν ο συνδρομητής βρίσκεται στο εξωτερικό. Η τιμή αυτή είναι η χρέωση που εφαρμόζεται μεταξύ των δικτύων, το αν αυτά θα επιλέξουν να μεταφέρουν ένα μέρος ή όλο το κόστος στον καταναλωτή θα το αποφασίσουν τα ίδια. Πάντως, τα παλιά σχήματα του "10 λεπτά δωρεάν και τα υπόλοιπα 10 ευρώ" ή παρόμοια καταργούνται. Επίσης, για κάθε SMS το κόστος χονδρικής διαμορφώνεται σε 1 ευρωλεπτό, επίσης από 15 Ιουνίου 2017. 

Για τα δεδομένα αποφασίστηκε μια σταδιακή μείωση του κόστους σε βάθος πενταετίας ως εξής:

- Στα 7,7 ευρώ ανά GB  από τις 15 Ιουνίου 2017

- Στα 6 ευρώ ανά GB από την 1η Ιανουαρίου 2018

- Στα 4,5 ευρώ ανά GB  από την 1η Ιανουαρίου 2019

- Στα 3,5 ευρώ ανά GB από την 1η Ιανουαρίου 2020

- Στα 3 ευρώ ανά GB από την 1η Ιανουαρίου 2021

- Στα 2,5 ευρώ ανά GB από την 1η Ιανουαρίου 2022

Στο μεσοδιάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην αγορά και θα επανέλθει με προτάσεις στις 15 Δεκεμβρίου 2018.  

 Κάπως έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε πριν από 10 ολόκληρα χρόνια, όταν έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις για τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής και από τότε έως σήμερα το κόστος έχει μειωθεί κατά 90%, αναφέρει η Ε.Ε. σε σχετική της ανακοίνωση.  Μάλιστα, το θέμα της περιαγωγής έχει και δικό του site.

Τι σημαίνει όλο αυτό τώρα για τα δίκτυα; Η εμπειρία δείχνει πως όταν μειώνεται η χρέωση αυξάνεται η χρήση, μπορεί λοιπόν κάποιος να πιθανολογήσει βάσιμα πως οι πολίτες της Ε.Ε. που θα μας επισκεφτούν φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα κάνουν πιο ξέγνοιαστα τηλεφωνήματα προς την πατρίδα τους και θα συνεισφέρουν σχετικά στο ταμείο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. 

Υπολογίζουμε επίσης πως στη Βόρεια Ελλάδα έχουν βγει και πάλι τα κομπιουτεράκια. Αν αυτή η έξτρα χρέωση των 3,2 ευρωλεπτών ανά κλήση είναι συμφέρουσα σε σχέση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, πολλοί θα πηγαίνουν προς τη Βουλγαρία και μαζί με ένα φουλάρισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους θα παίρνουν και μια σύνδεση τηλεφώνου, καρτοκινητού κατά προτίμηση. Το αν και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα των εταιρειών και τα φορολογικά έσοδα θα το ξέρουμε προς το τέλος του έτους. 

Ομως αν σχεδιάζεις ταξίδι στας Ευρώπας μετά τα μισά του Ιουνίου, το τελευταίο πράγμα που θα σε απασχολεί είναι το κόστος των τηλεφωνικών σου κλήσεων πίσω στην πατρίδα.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home