Samsung Galaxy S4 review

Κυρίαρχος

Οι πωλήσεις που ανακοίνωσε η Samsung πριν από λίγες μέρες είναι ενδεικτικές για το πώς κινείται το Galaxy S4 στο… στίβο της αγοράς. Και η αλήθεια είναι ότι, όπως φαίνεται, κυριαρχεί. Είτε λόγω marketing, είτε λόγω της ίδιας της συσκευής, είτε λόγω κληρονομιάς από τα προηγούμενα μοντέλα, το Galaxy S4 θα αποτελέσει, όπως φαίνεται το πιο επιτυχημένο Android smartphone της αγοράς.

Ανταποκρίνεται όμως η συσκευή στις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί είτε πριν την ανακοίνωσή του είτε αμέσως μετά; Εφόσον κάποιος βάλει κάτω όλες τις παραμέτρους, ανταποκρίνεται και με το παραπάνω. Σίγουρα υπάρχουν ενστάσεις (που σε ένα βαθμό υιοθετώ και εγώ) όπως τα υλικά κατασκευής και η μη χρήση μεταλλικών μερών στη θέση των πολυκαρβονικών υλικών.  Ναι, μπορεί να το ήθελα και εγώ, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Όχι τόσο αυτός που έχει να κάνει με παράγοντες όπως το κόστος ή το βάρος αλλά με την ταυτότητα της σειράς Galaxy. Το έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν. Για πρώτη φορά με τη σειρά Galaxy, η κορεάτικη εταιρεία απέκτησε ταυτότητα στα smartphones και γι’ αυτό πέτυχε. Και ευτυχώς ή δυστυχώς στοιχεία της ταυτότητας είναι και στοιχεία όπως ο σχεδιασμός, τα υλικά κατασκευής όπως το λογότυπο και η γραμματοσειρά του. Και προφανώς διατηρώντας τα ίδια υλικά κατασκευής, την ίδια υφή και αίσθηση στο χέρι, η Samsung διατηρεί και την ταυτότητα της οικογένειας Galaxy S.

 

Κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά

Ας αφήσουμε τα παραπάνω και ας μπούμε στο ζουμί. Κανείς μα κανείς μάλλον δεν θα περίμενε κάτι λιγότερο από το Galaxy S4 σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών. Η Samsung έχει χρησιμοποιήσει την αιχμή της τεχνολογίας στο νέο της τηλέφωνο, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αφήνει άριστες εντυπώσεις σε επίπεδο επιδόσεων.

Από την οθόνη, που μαζί με την αντίστοιχη του HTC One είναι σημεία αναφοράς για τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι προδιαγραφές της μαρτυρούν γιατί: 5 ίντσες, full HD Super AMOLED, ανάλυσης 1920 x 1080 pixels με δείκτη pixels ανά ίντσα 441 ppi. Η οθόνη αποδίδει άψογα τις απεικονιζόμενες πληροφορίες κάτω από οποιεσδήποτε φωτιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Ακόμα και κόντρα στον ήλιο η πλοήγηση στο μενού γίνεται πολύ εύκολα, με τα όποια προβλήματα να περιορίζονται στη θέαση φωτογραφιών και video, γεγονός βέβαια απόλυτα φυσιολογικό.

Οι πολύ καλές εντυπώσεις σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών σχετίζονται βέβαια και με την ενσωμάτωση ενός πολύ ισχυρού τετραπύρηνου επεξεργαστή (στην Ελλάδα δεν θα δούμε την έκδοση με τον οκταπύρηνο) και της επεξεργαστικής μνήμης RAM στα 2GB που συντελούν ώστε κάθε βήμα, κάθε εντολή μας στο Galaxy S4 να εκτελείται με μηδενική καθυστέρηση και εξαιρετική ανταπόκριση.

Η αλήθεια είναι ότι το smartphone της Samsung, σε επίπεδο hardware αλλά και software είναι τόσο πλούσιο που σίγουρα δεν μπορούμε να αναφερθούμε στο σύνολό τους, μέσα από το κείμενο. Θα περιοριστούμε (τρόπος του λέγειν) λοιπόν στα σημαντικότερα, που βέβαια δεν είναι λίγα.

 

Κάμερα στα 13 megapixels

Η κορεάτικη φιλοσοφία ήταν ανέκαθεν υπέρ της δημιουργίας εντυπώσεων. Έχοντας αυτό στο μυαλό, μάλλον κανείς δεν περίμενε ότι η ναυαρχίδα τους, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της κάμερας θα επέτρεπε σε κάποιον ανταγωνιστή (Sony Xperia Z) να κερδίσει εκείνος, έστω και στα σημεία, τις εντυπώσεις. Ξεπερνώντας την αξία των αριθμών, η πραγματική αξία έρχεται από την ποιότητα των φωτογραφιών. Σε κανονικές συνθήκες οι λήψεις είναι εξαιρετικές, ενώ χάρη στο μενού λειτουργιών έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις εξίσου καλές φωτογραφίες ρυθμίζοντας πλήθος παραμέτρων. Ταυτόχρονα μερικές ακόμα λειτουργίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες: η ταυτόχρονη εγγραφή video και φωτογραφίας, λειτουργία που εισήγαγε πρώτη η HTC στα δικά της μοντέλα, η λειτουργία sound and shoot, η πανοραμική λήψη αλλά και η ταυτόχρονη χρήση των δύο φωτογραφικών μηχανών (οπίσθιας και εμπρόσθιας) για τη δημιουργία κάδρων σε μορφή καρτ ποστάλς.  Επιπρόσθετα έρχεται και η δυνατότητα δημιουργίας φωτογραφικών άλμπουμς, τα οποία μάλιστα μπορείς να παραγγείλεις και σε hard copy μορφή.

 

S όπως λέμε Samsung

Αν έρθεις σε επαφή με το Galaxy S4 και μπαίνοντας έστω και για λίγο στο μενού, θα δεις ένα σύνολο λειτουργιών-εντολών που έχουν μπροστά το συνθετικό S (S Voice, S Memo, S Planner κ.α.). Όλες αυτές συνθέτουν ένα group λειτουργιών που έχει αναπτύξει η Samsung για τον κάτοχο του μοντέλου της. Πιθανώς είναι λειτουργίες που δεν απευθύνονται στην πλειοψηφία των χρηστών, ένας αντίλογος που ακούγεται συχνά από τους υπέρμαχους του γυμνού Android. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι κάποιος θα βρει έστω και μία λειτουργία που τον αντιπροσωπεύει, που βελτιώνει την εμπειρία του με τη συσκευή. Ένας όρος (εμπειρία) που έχει αντικαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό το διάλογο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πέρα από το γκρουπ των παραπάνω λειτουργιών με το συνθετικό «S» έχουν προστεθεί αρκετές ακόμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η «έξυπνη κύλιση» αντιλαμβάνεται την κίνηση των ματιών μας κατά την ανάγνωση π.χ. μιας web σελίδας και ανάλογα με αυτήν γίνεται η κύλιση της σελίδας προς τα κάτω (ή προς τα πάνω) χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάποια επιπλέον κίνηση. Η «προβολή χωρίς επαφή» εμφανίζει σε προεπισκόπηση περισσότερες πληροφορίες, κάθε φορά που περνάμε το δάκτυλο πάνω από συγκεκριμένα σημεία της οθόνης. Η «λειτουργία Air Gesture» επιτρέπει την μετακίνηση σε μια web σελίδα ή από μία φωτογραφία στην άλλη, χρησιμοποιώντας χειρονομίες μπροστά από την οθόνη. Η λειτουργία «S Health» παρακολουθεί, βάσει των στοιχείων που έχεις εισαγάγει, παραμέτρους σημαντικούς για τη φυσική κατάσταση και την υγεία σου.

Οι λειτουργίες είναι πραγματικά πάρα πολλές και για να τις αξιοποιήσει ο κάτοχός της θα χρειαστεί οπωσδήποτε μια εξάσκηση (π.χ. «έξυπνη κύλιση») και κατ’ επέκταση αρκετό χρόνο στενή παρέα με τη συσκευή. Ίσως και γι’ αυτό το λόγο η Samsung ονομάζει το Galaxy S4 "σύντροφο ζωής". Μάλιστα, ακριβώς επειδή είναι τόσες πολλές αποκτάει και ιδιαίτερη αξία η πλευρική μπάρα της αρχικής οθόνης, στην οποία μπορούμε να εντάξουμε όσες λειτουργίες χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

 

Επίλογος

Στην κουβέντα που γίνεται λοιπόν αν το Galaxy S4 είναι το καλύτερο τηλέφωνο της αγοράς, ίσως δεν υπάρχει απάντηση, καθώς έγκειται και σε υποκειμενικά κριτήρια. Απάντηση όμως υπάρχει στην ερώτηση ποιο είναι το πιο πλήρες smartphone. Και αυτό δεν είναι άλλο από το μοντέλο της Samsung. Βέβαια και εδώ υπάρχει ο αντίλογος «με ποιο τίμημα»… Τα 739 ευρώ, που αξίζει το Galaxy S4 δεν βγαίνουν σήμερα εύκολα από ένα πορτοφόλι.  

SAMSUNG GALAXY S4,SMARTPHONES,ANDROID,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home