Samsung Galaxy S

Techinsider @ 28.07.2010

Όταν άνοιξα το πακέτο ξαφνιάστηκα. “Μα καλά, μου έστειλε η Samsung το iPhone;”. Η έκπληξη κράτησε ελάχιστα, μέχρι να δω τη λέξη Samsung στο πάνω μέρος, τη λέξη Google στο πίσω τμήμα και τα 2 κουμπιά, αριστερά και δεξιά του κεντρικού μεγάλου κουμπιού. Μα αυτό δεν είναι το iPhone. Λες αυτό το κινητό να είναι ένας iPhone killer (τη βαρέθηκα αυτή την έκφραση, απορώ που τη χρησιμοποιώ ακόμα). Ο συνδυασμός της λέξης Samsung με τη λέξη Google (δλδ. Android 2.1), θα μπορούσαν να είναι μια συμμαχία που θα ρίξει το iPhone από το θρόνο. Βέβαια η επικράτηση της μίας ή της άλλης συσκευής δεν είναι απλά θέμα hardware (οι δυνατότητες δηλαδή της συσκευής), υπάρχουν πολλά θέματα που θα κρίνουν το νικητή. Και σίγουρα δεν μπορώ να σας δώσω την απάντηση αν, το Samsung S είναι καλύτερο από το iPhone. Είναι σαν να προσπαθείς να πεις αν πιο όμορφες είναι οι ξανθές ή οι μελαχρινές, αν καλύτερη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός κι αν η Χαλκιδική είναι πιο όμορφη από την Κρήτη. Αλλά είδατε; Συγκρίνουμε το Samsung S στα ίσια με το iPhone, αυτό από μόνο του λέει πολλά γι'αυτή τη συσκευή.

 

Keyboard fail

Το ότι οι εταιρείες καταφέρνουν να δημιουργούν τηλέφωνα που κάνουν τα πιο σύνθετα πράγματα δεν σημαίνει ότι έχουν καταφέρει να τελειοποιηθούν στα πιο απλά. Μετά την μεγάλη σφαλιάρα με την απουσία ραδιοφώνου στο Motorola Milestone, ήρθε η σειρά της Samsung να με εκπλήξει δυσάρεστα. Ο γρίφος λέγεται “βρες πως γίνεται εναλλαγή στο αγγλικό και το ελληνικό πληκτρολόγιο”. Μεγάλος μπελάς. Ή εγώ έχω αρχίζει και χαζεύω από τις πολλές ώρες στον υπολογιστή ή όντως για να κάνεις εναλλαγή μεταξύ των δύο γλωσσών, πρέπει να περάσεις από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Τη στιγμή που τα μοντέλα των 30 ευρώ έχουν ένα πλήκτρο για εναλλαγή γλώσσας, το “Samsung πληκτρολόγιο” απαιτεί ολόκληρο Γολγοθά. Why; Έφαγα πάνω από 30 λεπτά ψάχνοντας αυτό το γιατί και στο ίντερνετ βρήκα μόνο λύσεις που απαιτούν την εγκατάσταση άλλου πληκτρολογίου. Πραγματικά με θύμωσε αυτό το πληκτρολόγιο. Αλλά ευτυχώς, λίγα λεπτά αργότερα όταν μπήκα στον κόσμο του Galaxy ξέχασα σχεδόν για πάντα το πληκτρολόγιο. Σχεδόν. Ευτυχώς η Samsung μου υποσχέθηκε ότι στην επόμενη έκδοση η εναλλαγή θα γίνεται απλά με ένα πέρασμα του δαχτύλου από την οθόνη. Εύγε.

 

Με τον καλό τον λόγο

Το Samsung S είναι εξαιρετικά γρήγορο, το καταλαβαίνεις μόλις πατήσεις το κουμπί εκκίνησης. Η αρχική σελίδα αποτελείται από 7 πάνελ στα οποία μπαίνουν συντομεύσεις εφαρμογών και γραφικά. Η Samsung σε αυτό το επίπεδο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και παρέχει μια σειρά από προεπιλεγμένα widget που φέρουν την υπογραφή της. Για παράδειγμα το “Daily Briefing” καλύπτει όλη την οθόνη και σε ενημερώνει για τον καιρό, το χρηματιστήριο και τα τελευταία νέα. Το widget “Days” είναι σαν ημερολόγιο, μόνο που έχει υπέροχα γραφικά και σου επιτρέπει να προσθέσεις τη φωτογραφία της ημέρας μαζί με σημειώσεις για το τι πρέπει να κάνεις καθώς και τα ραντεβού σου. Το “Feeds and updates” μαζεύει τα τελευταία νέα από τους social λογαριασμούς σου σε Facebook, Twitter και MySpace (την ίδια δουλειά κάνει και το Sense στο Wildfire ή το Timescape στο Xperia X10). Πρόσεχε όμως γιατί όλες αυτές οι εφαρμογές συνδέονται στο ίντερνετ, οπότε καλό είναι στο συμβόλαιό σου να έχεις και data plan (δωρεάν MB κάθε μήνα).

 

iPhone; Μπα...

Το μενού των προγραμμάτων θυμίζει πολύ το iPhone, με τη διαφορά ότι είναι πιο όμορφο. Επίσης, σε αντίθεση με το iPhone αυτό το κινητό έχει ραδιόφωνο (ναι, έχει ραδιόφωνο). Αλλά οι μεγάλες μάχες για το iPhone δεν θα γίνουν για το ραδιόφωνο αλλά για την οθόνη. Ήδη στελέχη μεταξύ των δύο εταιρειών έριξαν τις μπηχτές τους, αφορμή για τον πόλεμο; Η οθόνη 4 ιντσών του Samsung S, με τεχνολογία AMOLED που η Samsung θέλει να είναι καλύτερη από αυτή του iPhone 4 με την τεχνολογία Retina. Ποια από τις δύο οθόνες είναι καλύτερη; iPhone 4 δεν έχουμε ακόμα για να βάλουμε δίπλα του αλλά σε σχέση με την οθόνη του Motorola Milestone, το Samsung S διαθέτει πολύ καλύτερα χρώματα και γενικά η διαφορά είναι εμφανής. Βέβαια άμα αρχίσεις τις συγκρίσεις, είσαι υποχρεωμένος να πεις ότι το Milestone έχει πιο δυνατά ηχεία αλλά σε κάθε περίπτωση και τα δύο έχουν είσοδο ακουστικών 3.5mm για να βάζεις τα ακουστικά της επιλογής σου. Το S είναι σίγουρα μια multimedia συσκευή για μουσική, βίντεο και φωτογραφίες. Άλλωστε η φωτογραφική μηχανή των 5MP κάνει καλά τη δουλειά της και μπορείς να τη χειριστείς με το ένα χέρι. Τις φωτογραφίες, όπως σε κάθε συσκευή με Android, μπορείς να τις μοιραστείς με τους φίλους σου, μέσω social network ή email. Αλλά γιατί να τους στείλεις email και να μην τους πάρεις ένα τηλέφωνο να τους δείξεις όσα θέλεις; Με την εμπρόσθια κάμερα, οι βιντεοκλήσεις είναι πιο απολαυστικές από ποτέ. Και μάντεψε, δεν περιορίζεσαι σε κλήσεις προς Samsung κινητά μόνο (a la iPhone), μπορείς να πάρεις οποιοδήποτε κινητό έχει δυνατότητα βιντεοκλήσεων. Ελευθερία ή iPhone! Φυσικά ελευθερία. Άρα Samsung S.

 

Λοιπόν;

Το κινητό είναι λεπτό, όμορφο, με λίγο πλαστικό παραπάνω αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι ελαφρύ, εξαιρετικά γρήγορο με εσωτερική μνήμη 16GB και δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD. Έχει εκπληκτική οθόνη, Android λειτουργικό σύστημα (εδώ είναι το μέλλον), πολύ καλή κάμερα (αν και χωρίς flash), χαριτωμένα γραφικά στην επιλογή των ηχητικών και φωτογραφικών άλμπουμ, τιμή smartphone, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, επικοινωνία με εξωγήινους και πνεύματα νεκρών, χειρομαντεία, τηλεπαθητική, βλέπει οράματα και λέει και τον καφέ. Τι άλλο θέλεις από ένα κινητό τέλος πάντων; A! Κι άμα τα κακαρώσει η μπαταρία του, βγάζεις το καπάκι, την πετάς (στην ανακύκλωση παρακαλώ) και βάζεις μια άλλη. Εύκολα κι απλά (το έπιασες νομίζω το υπονοούμενο έτσι;).

 

Μετά από όλα αυτά, το Relationship Status στο Gadgetbook του techinsider θα λέει:

In a relationship (νομίζω ότι θέλω κάτι παραπάνω από σένα)

 

ΥΓ. Το ξέρω ότι έπρεπε να πω κάτι και για το Swype, την πρωτοποριακή μέθοδο πληκτρολόγησης με την οποία καινοτομεί το Samsung S αλλά παραλίγο να μην το δω καθώς δεν ήξερα πως να το ενεργοποιήσω. Αν και από το μενού φαινόταν ενεργοποιημένο, πρέπει να πατήσεις παρατεταμένα την οθόνη και να ορίσεις το Swype ως μέθοδο εισαγωγής κειμένου. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται από τις ρυθμίσεις και γι΄αυτό μπερδεύτηκα. Πάντως αν το συνηθίσεις το Swype είναι πραγματικά βολικό, ειδικά για μεγάλες λέξεις. Αυτό που κάνεις είναι, αντί να πατάς τα πλήκτρα, σέρνεις το δάχτυλό σου πάνω στα γράμματα με τα οποία θέλεις να σχηματίσεις μια λέξη. Αν θες να γράψεις “techinsider”, πατάς το “t” και μετά σέρνεις (χωρίς να σηκώσεις) το δάχτυλό σου στο “e”, μετά το “c”, το “h” κλπ. Έτσι σχηματίζεται η λέξη. Βασικά ψαχνόμουν λίγο που βρίσκεται το κάθε γράμμα αλλά αυτό είναι θέμα συνήθειας. Πάντως μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το Swype και νομίζω ότι είναι το μέλλον της πληκτρολόγησης στα κινητά με οθόνη αφής. Βέβαια αυτό λέγαμε και για το έξυπνο λεξικό Τ9 και πολλοί διαφωνούν ακόμα. Οπότε είναι άλλο ένα θέμα για debate...

ΥΓ2. Χαχα, το αλητάκι, το swype αναγνωρίζει σχεδόν όλες τις βρισιές. Το τι του έχω κατεβάσει δεν λέγεται. Ούτε ένα λάθος δεν κάνει. Αστέρι!

ΥΓ3. Αν έχεις ξεχάσει την ορθογραφία, το Swype δεν θα σε βολέψει, γράφε καλύτερα με greeklish.
 

 

SAMSUNG GALAXY,ANDROID,SMARTPHONES,IPHONE,ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ,SOCIAL MEDIA,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home